Με Μπρεχτ απάντησε ο Τσίπρας στο πολεμοχαρές «λαϊκό άσμα» του Ερντογάν

Ημερομηνία:

Στην ομιλία του από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, όπου βρέθηκε σήμερα για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας απάντησε με στίχους του μεγάλου συγγραφέα Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο.

 Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής:

“Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”.

Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.

Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μαρινάκης: «Δεν δέχομαι τη στημένη πρόταση της...

Αιχμηρός μετά το αδιέξοδο στις εκλογές της Super League,...

Παράταση για τις παλιές ταυτότητες – Ποιους...

Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027 δόθηκε στη χρήση...

Μαρινάκης: «Δεν δέχομαι τη στημένη πρόταση της...

Αιχμηρός μετά το αδιέξοδο στις εκλογές της Super League,...

Παράταση για τις παλιές ταυτότητες – Ποιους...

Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2027 δόθηκε στη χρήση...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Προσφορά απινιδωτών και προπλασμάτων εκπαίδευσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ»

Πραγματοποιήθηκε η παράδοση δύο εκπαιδευτικών απινιδωτών και δύο εκπαιδευτικών...

Ρέθυμνο:Ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος «επέστρεψε» στο σπίτι του

Ένα ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής,...

Θεσσαλονίκη:Η Ελπίδα έγινε νοτες Μ.Α.Ζ.Ι. με την ΣΟΝΕ

«Όταν η ελπίδα γίνεται νότες» Μια βραδιά υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου,...