Με Μπρεχτ απάντησε ο Τσίπρας στο πολεμοχαρές «λαϊκό άσμα» του Ερντογάν

Με Μπρεχτ απάντησε ο Τσίπρας στο πολεμοχαρές «λαϊκό άσμα» του Ερντογάν . Στην ομιλία του από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, όπου βρέθηκε ….

Στην ομιλία του από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, όπου βρέθηκε σήμερα για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας απάντησε με στίχους του μεγάλου συγγραφέα Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο.

 Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής:

“Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”.

Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.

Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.