18 Ιουνίου 2015: Η δραματική προειδοποίηση της ΤτΕ και το «μπλόκο» της Ζωής

Σαν σήμερα 18 Ιουνίου 2015 τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων φιλοξενούν αναφορές στην δραματική, όπως αναφέρουν, προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους κινδύνους, που απορρέουν από μια ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταίρων.

Την προηγουμένη υποβάλλεται στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της.

Η Έκθεση υποβάλλεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους εταίρους για την επίτευξη της συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη.

H προειδοποίηση

Η Τράπεζα διαμηνύει ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό.

Όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης.

Για αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Άλλωστε, η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Εξίσου σημαντική θα είναι η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε.»

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιστρέφει ως «απαράδεκτη», όπως ανακοινώνει, την Έκθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Λίγες ημέρες αργότερα όλοι ξέρουμε τι γίνεται. Δημοψήφισμα, κλειστές τράπεζες, η χώρα σε χρεοκοπία και ο Τσίπρας σε… 17ωρη διαπραγμάτευση για να μας φέρει το χειρότερο μνημόνιο όλων. Αν είχαν ακούσει τις προειδοποιήσεις, ίσως να μη φτάναμε ως εδώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.