20 Ιουλίου:Μην ξεχάσετε να πείτε χρόνια πολλά στον Ηλία

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΠΡΟΦΗΤΗ

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Ο προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό που ονομαζόταν Θέσβη, στην περιοχή της Γαλαάδ. Έζησε κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού “Ο Θεός μου είναι ο Γιαχβέ”. Αναφορές στον Ηλία περιέχονται και στο Κοράνιο. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Ιουλίου.

Η ζωή του
Όταν γεννήθηκε ο προφήτης (αιώνες πριν την γέννηση του Ιησού), ο πατέρας του είδε ένα όραμα: Δύο άνδρες ντυμένοι στα λευκά, ονόμασαν τον γιο του Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε το όραμά του στους ιερείς. Εκείνοι προέβλεψαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε στο Ισραήλ, στα χρόνια του βασιλέα Αχαάβ. Ο Αχαάβ και η γυναίκα του Ιεζάβελ ήταν ειδωλολάτρες και καταδίωξαν πολύ τον προφήτη Ηλία.

Για αυτό κι εκείνος αναγκαζόταν διαρκώς να φεύγει και να κρύβεται.

Θαύματα
Ο προφήτης Ηλίας, κάποια στιγμή προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο Προφήτης κρυβόταν σε μια σπηλιά κοντά στον Ιορδάνη.
Εκεί υπήρχε ελάχιστο νερό, κι ένα κοράκι του πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Όταν το νερό τελείωσε, πήγε και φιλοξενήθηκε σε μια χήρα γυναίκα, που είχε λίγο αλεύρι και λίγο λάδι.

Εκεί, έκανε θαύμα και το αλεύρι και το λάδι της χήρας δεν λιγόστεψαν. Κάποια στιγμή, το παιδί της γυναίκας αυτής αρρώστησε και πέθανε. Τότε ο Προφήτης προσευχήθηκε και το παιδί αναστήθηκε.

Ο προφήτης Ηλίας προκάλεσε τετρακόσιους ειδωλολάτρες ιερείς, να βάλουν πάνω στο θυσιαστήριο τα ξύλα και το σφάγιο για θυσία.
Εκείνοι άρχισαν να παρακαλούν το θεό τους, τον Βάαλ και την Αστάρτη, να ρίξει φωτιά την ώρα της θυσίας. Τότε ο Προφήτης τους είπε ότι ήρθε η δική του ώρα να κάνει θυσία.

Έβαλε κι έβρεξαν τρείς φορές τα ξύλα με νερό κι ύστερα προσευχήθηκε. Έπεσε τότε φωτιά από τον ουρανό κι έκαψε ολόκληρο το θυσιαστήριο.

Ο Ηλίας είπε να συλλάβουν τους ιερείς του Βάαλ και της Αστάρτης και τους έσφαξαν σε ένα χείμαρρο, εκεί κοντά,

Δέκα χρόνια μετά την ανάληψή της εξουσίας του Ισραήλ από τον βασιλέα Iωράμ, του έστειλε επιστολή προβλέποντας τον θάνατο του βασιλιά, επειδή απομακρύνθηκε από τον Θεό.
Η ανάληψή του στον ουρανό
Ο προφήτης δεν πέθανε, αλλά ανελήφθη στους ουρανούς με ένα πύρινο άρμα. Στην ανάληψη του Χριστού, ήταν δίπλα του μαζί με τον Μωυσή.
Σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο, ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη αλλά ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έτσι, εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζωντανών, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία

Γιατί χτίζονται τα ξωκλήσια του σε υψώματα και βουνοκορφές;
Το χτίσιμο τους ψηλά είναι κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ο προφήτης Ηλίας ταυτίστηκε με τον Ήλιο και ο Ήλιος ταυτιζόταν με τον Δία, ο οποίος λατρευόταν σε κορυφές βουνών.
Άλλη εκδοχή λέει πως ο προφήτης Ηλίας ήταν ναυτικός. Όταν κινδύνεψε να πεθάνει στη θάλασσα, αποφάσισε να πάει να μείνει κάπου, που δε θα ήξεραν τί είναι καράβι και θάλασσα. Και το μόνο μέρος που δεν τα ήξεραν ήταν στις κορφές των βουνών.
Παράδοση

Υπάρχει μια παροιμία που λέει “Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα”. Στη Μακεδονία και στη Θράκη, ο προφήτης Ηλίας έχει συνδεθεί με τις μπόρες, τις καταιγίδες και τον καύσωνα, μιας κι είχε το χάρισμα να ρυθμίζει τα καιρικά φαινόμενα.https://www.ekklisiaonline.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.