Η Βρετανική JD Sports εξαγόρασε τα Cosmos Sport

Η Βρετανική JD Sports εξαγόρασε τα Cosmos Sport

Ενα mega deal που θα φέρει ανακατατάξεις έρχεται στην αγορά αθλητικών ειδών στη χώρα και έχει άρωμα Κρήτης.

Η Cosmos Sport που ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα εξαγοράστηκε κατά 80% από την βρετανική JD Sports.

Επίσης το δικό της μερίδιο δεσμεύτηκε να πουλήσει στους Βρετανούς η EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια μέτοχος μειοψηφίας με μερίδιο 30%.

Το ποσό της συναλλαγής δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη, ούτε τι μέλλει γενέσθαι με την διοίκηση της εταιρείας αν και οι μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τιμόνι θα παραμείνει η οικογένεια των ιδρυτών.

Η βρετανική εταιρεία είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στον κλάδο των αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund (“Fund”) την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία πώλησης του σύνολου της μειοψηφικής συμμετοχής (30%) που κατέχει στην εταιρεία Cosmos Sport Α.Ε., μία ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η JD Sports Fashion Plc , που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο, θα εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειάς Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της εταιρείας έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Ο τζίρος της JD Sports την τελευταία οικονομική χρήση (1η Φεβρουαρίου 2020 – 31 Ιανουαρίου 2021) ανήλθε 6,16 δισεακτομμύρια στερλίνες. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαθέτει 3.304 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

«Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Sport κ. Μιχάλης Τσικνάκης.

Ποια είναι η Cosmos Sport

H Cosmos Sport ξεκίνησε από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο κι έφτασε να λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Η EOS επένδυσε στην εταιρεία το Δεκέμβριο του 2019, όταν η εταιρεία διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop.

Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Η συνεισφορά των κεφαλαίων της EOS καθώς και η συνεχής της υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής έπαιξαν ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει επιτυχώς το επενδυτικό της πλάνο (πλέον διαθέτει 60 φυσικά καταστήματα), να ενδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα και την τοποθέτηση του brand της στην αγορά, να ενισχύσει σημαντικά τα συστήματα logistics της καθώς και να βελτιώσει την “ψηφιακή εμπειρία” των πελατών της ακολουθώντας μία στρατηγική omnichannel.

Επιπροσθέτως η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop.

Τα τελευταία δύο έτη, η εταιρεία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

Οι πωλήσεις της Cosmos Sport για το 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop.

Το 2020 οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση κατά 9% έναντι του 2019 στα 51,8 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να φθάνουν στα 693.772 ευρώ έναντι κερδών 2,25 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2019. Εφέτος οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 81,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 48% προέρχονται από το online κανάλι.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.