Η ακρίβεια έφερε χάος και εξέγερση στο #Καζακστάν

Πληροφορίες για οκτώ νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες. Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Αλμάτι. Κλιμάκωση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που πυροδότησε η αύξηση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η ακρίβεια έφερε χάος στο #Καζακστάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε ολόκληρο το Καζακστάν, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία AFP και RIA, εν μέσω κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο στη μεγαλύτερη πόλη, το Αλμάτι, και σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters έχουν ανασταλεί προσωρινά όλες οι πτήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 317 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για έφοδο των διαδηλωτών στην προεδρική κατοικία και στο γραφείο του δημάρχου, καθώς και για πυρπόληση των δύο κτιρίων.

Έπειτα από συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί φαίνεται ότι αποχώρησαν από ορισμένους δρόμους της πόλης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κάτω από ένα γιγαντιαίο άγαλμα του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το οποίο έδεσαν με σχοινιά, προσπαθώντας να το ρίξουν.

 

Σκηνικό διάλυσης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «με τη μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για «μαζικές επιθέσεις» εναντίων των δυνάμεων της τάξης και για «νεκρούς και τραυματίες» στις τάξεις των αστυνομικών.

Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο Russia Today, ο Τοκάγεφ ζήτησε πριν από λίγο τη στρατιωτική συνδρομή του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας -μεταξύ των μετασοβιετικών δημοκρατιών και υπό ρωσική ηγεσία- για την αντιμετώπιση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τρομοκρατικής απειλής».

Το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα εν τω μεταξύ δεν λειτουργούν από νωρίς σήμερα στη χώρα.

Η παραίτηση νωρίτερα της κυβέρνησης, η απομάκρυνση του πρώην προέδρου Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ανακοίνωση κρατικής ρύθμισης στις τιμές των καυσίμων φαίνεται ότι δεν αρκούν για να κατευνάσουν την λαϊκή οργή στους δρόμους.

Αν και οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν για τον σχεδόν διπλασιασμό των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο για τα οχήματα) , η ταχεία εξάπλωση της αναταραχής υποδηλώνει το ξέσπασμα μιας ευρύτερης, συσσωρευμένης δυσαρέσκειας στη χώρα που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του ίδιου κόμματος, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το Καζακστάν συνορεύει με τη Ρωσία στα βόρεια και με την Κίνα στα ανατολικά και διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, που το καθιστούν σημαντικό στρατηγικά και οικονομικά.

Καζακστάν – Πληροφορίες για οκτώ νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.