ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών

Σε άλλη μία παράταση για τις πληρωμές των αγροτών προχωρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ας είναι η τελευταία και να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Πρόκειται για παράταση 15 ημερών όσον αφορά στις διοικητικές πράξεις για τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων.

Ο λόγος της παράτασης σχετίζεται με την εμπλοκή ως προς το κλειστό μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να προλάβουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την υπ’ αριθμ. 3247/19-01-2022 τροποποίηση της εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων παρατείνεται η προθεσμία τροποποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης 2021 στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων κατηγορίας ΙΙ και υποβολής αιτημάτων διοικητικών πράξεων κατηγορίας ΙΙΙ έως και τη Δευτέρα 14/02/2022.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 56170/1-10-2021 Εγκύκλιο Διόρθωσης Προφανών Σφαλμάτων μέσω Διοικητικών Πράξεων και Υποβολή Εκπρόθεσμων ΕΑΕ, τα αιτήματα διοικητικών πράξεων, για το έτος 2021, καταχωρίζονται μόνο ηλεκτρονικά. Οι γεωργοί που, για οποιονδήποτε λόγο, επιθυμούν να μεταβάλουν στοιχεία των αιτήσεών τους, στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων, υποβάλλουν τις αλλαγές συγκεκριμένων πεδίων της οριστικής ΕΑΕ 2021 είτε μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που είχαν αρχικά απευθυνθεί για καταχώριση ΕΑΕ 2021, είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Για το έτος 2021 δεν επιτρέπεται η αλλαγή ΚΥΔ από τον παραγωγό. Οι τροποποιήσεις των αιτήσεων καταχωρίζονται ηλεκτρονικά από το ΚΥΔ στο οποίο υπεβλήθη η ΕΑΕ για λογαριασμό του παραγωγού ή από τον ίδιο τον παραγωγό για τους online χρήστες απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Ο παραγωγός έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει όσα από τα επιτρεπτά πεδία της αίτησης επιθυμεί, τα οποία ορίζονται ως προφανή σφάλματα στην ενωσιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την παρακάτω κατηγοριοποίηση.

Α) Για μεταβολές που δεν εμπίπτουν σε κανόνα ελέγχου, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο, καταχωρίζονται απευθείας στην ΕΑΕ από τον χρηστή και οριστικοποιείται η ΕΑΕ χωρίς την υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης.

Β) Για μεταβολές που απαιτείται έλεγχος, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο, υποβάλλεται αίτημα διοικητικής πράξης. Οι μεταβολές καταχωρίζονται απευθείας στην ΕΑΕ από τον χρηστή, αλλά απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης προκειμένου να αξιολογηθεί από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ και εν συνεχεία να οριστικοποιηθεί η ΕΑΕ σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Σε περίπτωση που το αίτημα διοικητικής πράξης εγκριθεί, τότε ο παραγωγός δεν μπορεί να επανέλθει με νεότερο αίτημα.

Επισημαίνονται τα παρακάτω:

– Η ΕΑΕ μπορεί να τροποποιηθεί με Διοικητική Πράξη, όπως περιγράφεται στο ανωτέρω σημείο (Β) μόνο μία φορά.

– Οι μεταβολές των αιτήσεων ενίσχυσης και η υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης επιτρέπονται το αργότερο έως την 31η/1/2022.

– Οι μεταβολές των αιτήσεων και η υποβολή αιτημάτων διοικητικής πράξης αναφορικά με τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021.

– Οι μεταβολές στον αριθμό των διατηρούμενων και διόρθωση προφανών σφαλμάτων που σχετίζονται με ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/01/2022.

– Έγγραφα αιτήματα που υποβάλλονται για οποιονδήποτε λόγο τόσο στην Κ.Υ. όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές Μονάδες, Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ δε γίνονται δεκτά και απορρίπτονται χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση και χωρίς έγγραφη απάντηση.

«Τουλάχιστον, ας γίνει σωστά αυτή τη φορά»

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου τόνισε χαρακτηριστικά χθες: «Μέσα στον Ιανουάριο έπρεπε να είναι το σύστημα ανοιχτό μέχρι και τις 31 του μήνα. Στις 31 Ιανουαρίου θα έκλεινε και θα είχε στη διάθεσή του όλο τον μήνα Φλεβάρη ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να ελέγξει τις διορθωτικές που κάναμε εμείς. Εφόσον τώρα δίνεται παράταση, φεύγουμε εκτός χρονοδιαγράμματος πληρωμής».

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής διευκρινίζει: «Είχε βγει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελάς και είχε πει ότι τέλος Φλεβάρη μέχρι και το πρώτο πενθήμερο του Μάρτη θα πληρωθούν όλες οι ενστάσεις που θα είχαν δικαιωθεί. Τώρα όμως που το σύστημα θα παραμείνει μέχρι τις 14 του Φλεβάρη ανοιχτό, λογικά ο πληρωμές θα γίνουν τέλος του Μάρτη και όχι τέλος του Φλεβάρη που περιμέναμε εμείς. Επομένως, πάλι οι παραγωγοί μπαίνουνε σε “ομηρία” για ένα μήνα. Εντάξει. Δε χάλασε ο κόσμος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθούν πραγματικές λύσεις και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.