9 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τιμά τον καταστροφικό σεισμό του 869 στην Κωνσταντινούπολη

Ημερομηνία:

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα…

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.

Την εποχή εκείνη στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας βρισκόταν ο Βασίλειος Α’ ο Μακεδών, ιδρυτής της Μακεδονικής Δυναστείας. Οι σεισμολόγοι στις μέρες μας υπολόγισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.

Ο βυζαντινός συγγραφέας Νικήτας Παφλαγών (περίπου 885 – μέσα του 10ου αι.) χαρακτήρισε τον σεισμό «φρικωδέστατο» και ανέφερε ότι πολλές εκκλησίες, φρούρια και σπίτια γκρεμίστηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ζώων σκοτώθηκε.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας ρηγματώθηκε σε πολλά μέρη, ενώ κατέπεσε ο μεγάλος τρούλος του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι.

Την ώρα εκείνη στο ναό ετελείτο θεία λειτουργία. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο τρίχρονος Λέων, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, που σώθηκε από τύχη αγαθή.

Τον σεισμό φαίνεται να είχε προβλέψει ο βυζαντινός λόγιος Λέων ο Μαθηματικός ή Φιλόσοφος (περίπου 790 – μετά το 869), ο οποίος διακρινόταν για τις αστρολογικές του προβλέψεις.

Το γεγονός του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται και σε κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, αλλά με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου.

Η μνήμη του σεισμού έχει περιληφθεί στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Ιανουαρίου.

Ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καιρός: Τοπικές βροχές και ενισχυμένοι βοριάδες στην...

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και τοπικές βροχές προβλέπονται...

Νεκρό ένα παιδί από τον Δανό δότη...

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και...

Καιρός: Τοπικές βροχές και ενισχυμένοι βοριάδες στην...

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και τοπικές βροχές προβλέπονται...

Νεκρό ένα παιδί από τον Δανό δότη...

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καιρός: Τοπικές βροχές και ενισχυμένοι βοριάδες στην Κρήτη το Σάββατο – Ανοιχτό το σκηνικό των Χριστουγέννων

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και τοπικές βροχές προβλέπονται...

Νεκρό ένα παιδί από τον Δανό δότη στην Ελλάδα – Εφιάλτης δίχως τέλος για 11 οικογένειες

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και...

Ο Tραμπ σχεδιάζει διάσπαση της ΕΕ, λέει δημοσίευμα

Οι 4 χώρες που προσπαθεί να πείσει να αποχωρήσουν. Σεισμό...

Ποιοι βιώνουν βαθύτερη μοναξιά τα Χριστούγεννα

Για πολλούς ανθρώπους, τα Χριστούγεννα δεν είναι περίοδος χαράς...