9 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τιμά τον καταστροφικό σεισμό του 869 στην Κωνσταντινούπολη

Ημερομηνία:

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα…

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.

Την εποχή εκείνη στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας βρισκόταν ο Βασίλειος Α’ ο Μακεδών, ιδρυτής της Μακεδονικής Δυναστείας. Οι σεισμολόγοι στις μέρες μας υπολόγισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.

Ο βυζαντινός συγγραφέας Νικήτας Παφλαγών (περίπου 885 – μέσα του 10ου αι.) χαρακτήρισε τον σεισμό «φρικωδέστατο» και ανέφερε ότι πολλές εκκλησίες, φρούρια και σπίτια γκρεμίστηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ζώων σκοτώθηκε.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας ρηγματώθηκε σε πολλά μέρη, ενώ κατέπεσε ο μεγάλος τρούλος του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι.

Την ώρα εκείνη στο ναό ετελείτο θεία λειτουργία. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο τρίχρονος Λέων, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, που σώθηκε από τύχη αγαθή.

Τον σεισμό φαίνεται να είχε προβλέψει ο βυζαντινός λόγιος Λέων ο Μαθηματικός ή Φιλόσοφος (περίπου 790 – μετά το 869), ο οποίος διακρινόταν για τις αστρολογικές του προβλέψεις.

Το γεγονός του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται και σε κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, αλλά με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου.

Η μνήμη του σεισμού έχει περιληφθεί στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Ιανουαρίου.

Ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μισθοί: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν...

«Καμπανάκι» στις επιχειρήσεις για διαφορά 5% μεταξύ ανδρών και...

Σχέδια Βελτίωσης: Νέα ημερομηνία για τις αιτήσεις...

Η πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις για ανταγωνιστικότητα, εξοικονόμηση ύδατος και...

Μισθοί: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν...

«Καμπανάκι» στις επιχειρήσεις για διαφορά 5% μεταξύ ανδρών και...

Σχέδια Βελτίωσης: Νέα ημερομηνία για τις αιτήσεις...

Η πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις για ανταγωνιστικότητα, εξοικονόμηση ύδατος και...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σχέδια Βελτίωσης: Νέα ημερομηνία για τις αιτήσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις για ανταγωνιστικότητα, εξοικονόμηση ύδατος και...

Τουρισμός μέχρι τον Νοέμβριο – Πληρότητες έως 90% τον Οκτώβριο στην Κρήτη

Η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και...

Καρδιά και νεφρά στο ίδιο «θεραπευτικό πλάνο»

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), σε...