Τα κατοικίδια μειώνουν τις πιθανότητες αλλεργίας στα παιδιά

Ημερομηνία:

Όσα περισσότερα σκυλιά (κυρίως) και γατιά υπάρχουν σε ένα σπίτι και με αυτά εξαρχής μεγαλώνει ένα μωρό, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάθει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, σύμφωνα με μια σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Μπιλ Χέσελμαρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το New Scientist, ανέλυσαν στοιχεία για δύο μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 1.300 παιδιά έως ενός έτους, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα παιδικής αλλεργίας, καθώς και των συμπτωμάτων, μειωνόταν σταθερά όσο αυξανόταν ο αριθμός των σκυλιών και γατιών σε ένα σπίτι. Η πιθανότητα αλλεργίας ήταν 48% ως 49% για τα παιδιά που είχαν περάσει το πρώτο έτος της ζωής τους σε σπίτι χωρίς καθόλου κατοικίδια, 35% ως 43% για τα παιδιά σε σπίτια με ένα ζώο, 21% ως 24% για παιδιά που συμβίωναν με τρία κατοικίδια και 17% για τη συνύπαρξη με τέσσερα ζώα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι για να υπάρχει προστατευτικό αποτέλεσμα, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και όχι να περνάει τον περισσότερο χρόνο έξω. ‘Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας, είναι η γέννηση του παιδιού με καισαρική και το να μην έχει αδέρφια.

Οι αλλεργίες παρουσιάζουν αυξητική τάση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα, χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες. Τα μικρόβια που κουβαλάνε τα κατοικίδια στο τρίχωμά τους, ακόμη και όταν δείχνουν καθαρά, ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αλλεργίας. Φαίνεται μάλιστα ότι τα σκυλιά έχουν ακόμη πιο προστατευτική δράση από τις γάτες (ίσως γιατί αυτές είναι πιο καθαρές!)

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο Πρόγραμμα...

Η Allwyn Hellas παρουσιάζει ένα νέο δυναμικό πρόγραμμα επαγγελματικής...

Δήμος Ηρακλείου: Στα 19 ευρώ σχεδιάζεται να...

Σε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης των φοιτητών που σπουδάζουν...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο Πρόγραμμα...

Η Allwyn Hellas παρουσιάζει ένα νέο δυναμικό πρόγραμμα επαγγελματικής...

Δήμος Ηρακλείου: Στα 19 ευρώ σχεδιάζεται να...

Σε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης των φοιτητών που σπουδάζουν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Εντατικοί έλεγχοι για οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με...

Πώς βοηθάμε το παιδί στη μελέτη χωρίς να αναλαμβάνουμε εμείς τα μαθήματά του

Η επιθυμία αυτή είναι καλοδεχούμενη, όμως υπάρχει μία λεπτή...

Προσωπικός Βοηθός: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σε λειτουργία τίθεται η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Προσωπικός...

Γιατί το μυαλό μας «κολλάει» στο χειρότερο σενάριο;

Όταν κάτι δεν μας πάει όπως το θέλουμε, αμέσως...