Λιάνα Σταρίδα: Η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί το Δήμο Ηρακλείου

Λιάνα Σταρίδα: Η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί το Δήμο Ηρακλείου . Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Λιάνα Σταρίδα ανακοίνωσε ….

Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Λιάνα Σταρίδα ανακοίνωσε την Τετάρτη την υποψηφιότητά της για το Δήμο Ηρακλείου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και έγινε η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσει να γίνει δήμαρχος στην πόλη.

Συνολικά στο Δήμο Ηρακλείου έχουν διατελέσει δήμαρχοι συνολικά 27 άντρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος ήταν ο Ιωάννης Βογιατζάκης το 1916. Κοιτώντας πίσω την ιστορία η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος προπολεμικά ήταν η Κατσουλογιώργη, δεύτερη κατά σειρά ήταν πριν την δικτατορία η Σύλβια Κόρπη Κατεχάκη με την παράταξη του Ανδρέα Καλοκαιρινού και μετά τη δικτατορία η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη.

Για να δούμε ολόκληρο το κάδρο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή στη θέση του δημάρχου βρίσκονται 15 γυναίκες που εκλέχθηκαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου του 2014, η μία εξ’ αυτών είναι στην Κρήτη και συγκεκριμένα η Ευαγγελία Καλλίνικου στο Δήμο Γαύδου.

Επίσης η δήμαρχος στον Άη Στράτη, η Μαρία Κακαλή, έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό στην ιστορία του νησιού, αλλά είναι και η πιο νέα δήμαρχος ολόκληρης της χώρας.

Άλλωστε διαχρονικά στην Ελλάδα οι γυναίκες σπάνια κατείχαν δημόσια αξιώματα αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 2015 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο η Βασιλική Θάνου έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός έστω και υπηρεσιακή.

Το inotos.gr επικοινώνησε με την Λιάνα Σταρίδα ζητώντας ένα σχόλιο σε σχέση με την υποψηφιότητά της αλλά και γιατί πιστεύει ότι μέχρι τώρα καμία γυναίκα δεν είχε επιχειρήσει να κάνει αυτό το βήμα.

Η κ. Σταρίδα απάντησε ότι όπως είχαν διαμορφωθεί τα δημοτικά πράγματα από την απελευθέρωση της Κρήτης σε μια περίοδο μάλιστα που οι γυναίκες ήταν απόλυτα χειραγωγημένες σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται σαν να κρατήθηκε αυτή η «παράδοση» μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά.

Υπήρχε δηλαδή όπως μας εξηγεί η κ. Σταρίδα μια «εθιμική» αντίληψη με τους άντρες να βρίσκονται «μέσα στα πράγματα» δημιουργώντας μια αλληλλουχία ανδρών που συμμετείχαν στην παράταξη του Μανόλη Καρέλλη, του μακροβιότερου δημάρχου του Ηρακλείου.

«Θεωρώ αδικία» συνεχίζει η κ. Σταρίδα που τόσες αξιόλογες γυναίκες διαχρονικά δεν έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν έργο στο Δήμο του Ηρακλείου.

Είναι καιρός πια να αναλάβει μια γυναίκα μήπως και κάνει τη διαφορά όχι από την άποψη που εκφράζει παραδοσιακά το φεμινιστικό κίνημα αλλά γιατί ακριβώς οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες αφού έχουν και ίδιες δυνατότητες, καταλήγει η κ. Σταρίδα.

Πηγή: inotos

Τα σχόλια είναι κλειστά.