Η Εύα Καϊλή στα Παραπολιτικά Κρήτης: “Τα ψέμματα τελείωσαν”

Η Εύα Καϊλή στα Παραπολιτικά Κρήτης

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη για το όραμα και τις προτεραιότητες της όσον αφορά την Κρήτη.

Αν και από τη Μακεδονία, οι παρεμβάσεις σας για τη Κρήτη είναι πολλές όπως και οι επισκέψεις σας στο νησί, ενώ βλέπουμε ότι έχετε τεράστια αποδοχή.

Είναι αλήθεια ότι πάντα Κρητικοί και Μακεδόνες είμαστε σαν αδέλφια. Μην ξεχνάμε ότι την Θεσσαλονίκη την ελευθέρωσε η Κρητική Μεραρχία ενώ και με την πρόσφατη προσβλητική Συμφωνία των Πρεσπών οι Κρήτες ήταν στη πρώτη γραμμή της αντίδρασης. Όμως οι σχέση μου με τη Κρήτη είναι πολυετής. Έρχομαι επί πολλά χρόνια συνέχεια στο νησί, είτε στο πλαίσιο της πολιτικής είτε για να δω φίλους είτε για ξεκούραση.

Επομένως έχω πλήρη εικόνα των θεμάτων της περιοχής και με διευκολύνει σε όλες τις παρεμβάσεις μου αλλά και στη συνεργασία μου με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της εργασίας μου στην Ευρωβουλή είχε σαν αφετηρία τα αναπτυξιακά έργα στη Κρήτη, όπως ο ΒΟΑΚ, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και μικρότερα έργα που σκεφτόμαι να προωθήσω όπως μία σειρά φραγμάτων για να μην χάνεται το νερό (όπως πχ στην Ιεράπετρα), η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλου εμπορικού λιμανιού στη Νότια Κρήτη και η ενίσχυση των υποδομών γύρω από τον τουρισμό.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς ο κύριος συνεργάτης μου στις Βρυξέλλες είναι Κρητικός, οικονομολόγος, και έχει άριστη γνώση των θεμάτων ανάπτυξης.

 Έχετε πει κατ’ επανάληψη ότι το έργο διασύνδεσης της Κρήτης είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.

Είναι ένα έργο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει «χθες». Έχω συστηματική συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης και την εθνική ρυθμιστική αρχή και τον ΑΔΜΗΕ. Νομίζω ότι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις μου στην Επιτροπή θα επιταχυνθεί η υλοποίηση.

Φοβάμαι όμως ότι οι χειρισμοί από την Ελληνική κυβέρνηση είναι παιδαριώδης και η εμπλοκή σε δικαστικές περιπέτειες μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Επιτροπής, και Eurasia Interconnector δεν θα ωφελήσει στη γρήγορη υλοποίηση. Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες του θέματος διότι δεν θα ωφελήσει τη κουβέντα. Έχω όμως την εικόνα ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης θα επισπευτεί η υλοποίηση. Είναι ένα έργο κρίσιμο, περιβαλλοντικά απαραίτητο, ώριμο και η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη. Είναι παρανοϊκό ότι δεν υλοποιείτε.

Θέλω να πιστεύω ότι εντός του 2019 θα έχω βρει μία λύση καθώς με τη θεσμική μου αρμοδιότητα έχω όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να εκθέσω τους υπεύθυνους της καθυστέρησης, να αποκαλύψω τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις και τις φτηνές δικαιολογίες, και να κάνω τους μηχανισμούς της Επιτροπής να κινηθούν χωρίς δικαιολογίες. Τα ψέματα τελείωσαν.

Γνωρίζουμε ότι έχετε ένα ολοκληρωμένο όραμα ανάπτυξης για το νησί; Μιλήστε μας για αυτό.

Όπως σας είπα έχω μία λίστα από αναπτυξιακά έργα υποδομών, μεγαλύτερα και μικρότερα, που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης κατά την επόμενη τριετία. Για τον λόγο αυτό έχω δημιουργήσει προϋποθέσεις χρηματοδότησης πιο ευέλικτες και λιγότερο δαπανηρές από αυτά που προβλέπει ο περίφημος «Αναπτυξιακός Νόμος».

Έχω προγραμματίσει από τον Σεπτέμβριο το γραφείο μου να δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα φέρει κοντά επιχειρήσεις, την αυτοδιοίκηση και αναπτυξιακούς φορείς της Ένωσης ώστε σε κάθε νομό της Κρήτης να υπάρξουν δυο ως τρία έργα υποδομής με χρηματοδότηση από τα δομικά ταμεία αλλά και τα νέα προγράμματα του InvestEU και του EFSI.

Οι υποδομές θα πρέπει να στηρίζουν (1) την αγροτική παραγωγή, (2) τον τουρισμό σε 12μηνη βάση, (3) τους προορισμούς αρχαιολογικού και θρησκευτικού τουρισμού, (4) ένα δίκτυο «έξυπνων πόλεων» (smart cities) και κυρίως (5) ένα ψηφιακό πλαίσιο «έξυπνης αγροτικής παραγωγής» (smart farming) που όχι μόνο θα βελτιώσει την παραγωγική ισχύ του νησιού αλλά και θα βάλει τα προϊόντα της κρητικής γης σε ισχυρές αγορές με καλύτερες τιμές. Η Κρήτη πρέπει να γίνει το τραίνο επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας. Όποια καθυστέρηση επιβαρύνει την Ελλάδα συνολικά.

 Ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνολογία και τη Καινοτομία, έχετε αναλάβει πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή οικονομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχετε κάποιες σχετικές πρωτοβουλίες και στη Κρήτη;

Πράγματι, βρίσκομαι ήδη σε συζητήσεις με φορείς νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας του νησιού, που είναι πολύ δραστήριες και με εξαιρετικά αποτελέσματα ως τώρα. Στόχος μου είναι  να ενισχυθούν οι δομές γύρω από το επιχειρηματικό οικοσύστημα, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται από κρητικές νεοφυείς επιχειρήσεις να διοχετεύονται στο παραδοσιακό ιστό παραγωγής του νησιού ώστε να γίνει άμεσα η μετάβασή της Κρήτης στο παραγωγικό μοντέλο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Προτεραιότητα μου είναι η δημιουργία ενός τεχνολογικού hub στη Κρήτη, με την υποστήριξη κορυφαίων Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών ερευνητικών Ινστιτούτων. Στοίχημα είναι η επίσπευση της τεχνολογικής γνώσης στη παραγωγική διαδικασία, με παράλληλη αύξηση των καλοπληρωμένων και πολλών θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες, ώστε να μείνουν και να διαπρέψουν στον τόπο τους.

Τι προσδοκάτε από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές;

Ταξιδεύω όλη την Ελλάδα και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη σύγκρισή του με το ΠΑΣΟΚ βγήκε λίγος. Δυστυχώς αυτό κόστισε πολύ ακριβά στην Ελλάδα και κυρίως στους παραγωγικούς πολίτες της δουλειάς και της γνώσης. Στη Κρήτη το βιώνετε πιο πολύ από όλους. Στόχος της προοδευτικής Παράταξης και του Κινήματος Αλλαγής είναι η άμεση επαναφορά των πολιτών σε συνθήκες αξιοπρέπειας, με καλές θέσεις εργασίας και ικανότητα παραγωγής πλούτου. Αυτό είναι μία μάχη των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης συνολικά απέναντι στον ακραίο Αριστερό και Δεξιό λαϊκισμό.

Με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής στην Ευρωβουλή δίνουμε δύναμη σε παραγωγικές, προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και διεκδικούμε για τη πατρίδα μας μία κυρίαρχη θέση στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης.  Δεν αντέχει η Ελλάδα να έχει χαμένες έδρες στην Ευρωβουλή. Κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή είναι ψήφος σε απομονωμένα και περιθωριακά ευρωπαϊκά κόμματα χωρίς νομοθετική ισχύ και χωρίς ικανότητα ισχυροποίησης των Ελληνικών θέσεων και επιδιώξεων. Υπ’ αυτή την έννοια έχει νόημα και μεγάλη αξία ένα διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής με όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.