Εθελοντές ψυχολόγοι για τη στήριξη των Ρεθεμνιωτών

Εθελοντές ψυχολόγοι για τη στήριξη των Ρεθεμνιωτών

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Με εθελοντική εργασία Ψυχολόγοι του Ρεθύμνου, θέτουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των συμπολιτών μας, μέσω της συνεργασίας τους με την Κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Συγχρόνως, επεκτείνεται το Βοήθεια στο Σπίτι με μεταφορά φαρμάκων και βιβλίων σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας κ. Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα στην οποία ανταποκρίθηκαν θετικά τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ψυχολόγων Ρεθύμνου, ξεκινά μια σημαντική συνεργασία προς όφελος των συνανθρώπων μας που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στη διαχείριση των επιπλέον δυσκολιών που έχουν επιφέρει στην καθημερινή ζωή οι υφιστάμενες συνθήκες της πανδημίας.

Με έγγραφό της προς την Αντιδήμαρχο, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχολόγων κ. Θεώνη Αθανασοπούλου, γνωστοποίησε  στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δ.Ρ. την πρόθεση όπως και τα στοιχεία ευάριθμων Ψυχολόγων – Μελών του Συλλόγου , που είναι διαθέσιμοι να παράσχουν εθελοντικά ψυχολογική υποστήριξη σε όποιον συμπολίτη τη χρειάζεται.

Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ρεθύμνης, το οποίο δραστηριοποιείται στην πόλη μας εδώ και 24 χρόνια, απηύθυνε ανάλογο αίτημα συνεργασίας στην Κοινωνική Υπηρεσία. Με επιστολή της, η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου κ. Ανδρονίκη Μπογά, ενημέρωσε την Κοινωνική Υπηρεσία προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία, για την εθελοντική διάθεση των Ψυχολόγων του Κέντρου να παρέχουν δωρεάν «..τη δυνατότητα σε άτοµα και οικογένειες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη διαχείρισή τους».

Η διαδικασία πρόσληψης των πολύτιμων αυτών υπηρεσιών είναι απλή: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικώς στους 3 Σταθμούς Βοήθειας που λειτουργεί ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία, προκειμένου να λάβουν, με διακριτικότητα, εχεμύθεια και σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους,  τα  στοιχεία επικοινωνίας του εθελοντή Ψυχολόγου που θα τους υποδείξει η Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό της συγκεκριμένης δράσης. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος πολίτης έρχεται σε απευθείας επικοινωνία με τον Ψυχολόγο για καθορίσουν από κοινού το χρόνο και τον τρόπο (τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά) της συνεδρίας μαζί του.

Σε δηλώσεις της, η Αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μπήκαμε στη διαδικασία να ζητήσουμε βοήθεια από τους ψυχολόγους και είχαμε εντυπωσιακή ανταπόκριση, αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτό θα το κάνουν στον προσωπικό τους χρόνο, εθελοντικά κι αφιλοκερδώς. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια εξαιρετική κάλυψη να βοηθήσουμε τους δημότες που είτε αισθάνονται ανάγκη για έκτακτη υποστήριξη, είτε υπάρχει κάτι χρόνιο και τώρα υπάρχει μια παρόξυνση. Όλα αυτά θα γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια την οποία εγγυάται η Κοινωνική Υπηρεσία».

Υπενθυμίζονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους 3 Σταθμούς Βοήθειας του Δήμου Ρεθύμνης (ώρες λειτουργίας: από τις 7.30 το πρωί μέχρι 3.30  το μεσημέρι).

Οι  κάτοικοι Παλιάς Πόλης στον “Σταθμό  Βοήθειας 1”:

Σταθμός του “Βοήθεια στο Σπίτι” –
Οδός Βερνάδου 12 (δίπλα στο «Σπίτι Πολιτισμού») τηλ. 28310 51199

Οι κάτοικοι νέας πόλης και δυτικών προαστίων στον “Σταθμό  Βοήθειας 2”:

Κεντρικό ΚΑΠΗ – Οδός Μοάτσου  2 τηλ. 28310 27800

Οι  κάτοικοι ανατολικών προαστίων στον “Σταθμό  Βοήθειας 3”:

ΚΑΠΗ  Περιβολίων – Μισιρίων-

Οδός Εμμ Παχλά 142, τηλ. 26070

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Πρόσκληση στους δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρησιμοποιούν φάρμακα υψηλού κόστους, απευθύνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Άννα Ελευθεριάδου, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές περιμένοντας να πάρουν τα φάρμακά τους.

Η κ. Ελευθεριάδου είπε συγκεκριμένα: «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο έξω από τον τοπικό ΕΟΠΥΥ, άνθρωποι προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους, να περιμένουν μέσα στη βροχή και να μπαίνουν μέσα ένας – ένας, γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αναμονή. Οι άνθρωποι αυτοί που συνήθως είναι καρκινοπαθείς ή με βαριές ρευματοπάθειες και γενικά είναι άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, με αυτή τη διαδικασία ταλαιπωρούνται πάρα πολύ.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που προς τιμήν τους ανταποκρίθηκαν θετικά, να τους συμπεριλάβουμε μέσα σε αυτούς που μπορούμε να βοηθάμε με τη μεταφορά των φαρμάκων. Δηλαδή αν κάποιος από αυτούς, θέλει να μην περιμένει στην ουρά, έχω ήδη μιλήσει με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να τους ετοιμάζουν τα φάρμακα τους (ίσως να χρειαστεί να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση προς εμάς) και να κάνουμε εμείς τη μεταφορά των φαρμάκων στο σπίτι τους.

Το ίδιο κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τους νεφροπαθείς που στέλνει όλα τα φάρμακα τους στο νοσοκομείο. Κάτι αντίστοιχο θα κάνουμε κι εμείς και θα βοηθάμε στο να τα παραλαμβάνουν στο σπίτι τους, όποιοι δεν μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οι ωφελούμενοι μπορούν να τηλεφωνούν είτε στους σταθμούς έκτακτης βοήθειας είτε στη γραμμή βοήθειας και να συνεννοηθούν».

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

«Δύο αυτοκίνητα παρελήφθησαν ήδη με τη μεσολάβηση της ΚΕΔΕ από εταιρία ενοικιάσεως τα οποία θα οδηγούν δημοτικοί υπάλληλοι – άλλων υπηρεσιών – που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν  και πλέον μπορούμε να επεκτείνουμε τη το «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μεταφέρουμε και τα φάρμακα. Τα αυτοκίνητα θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των τριών σταθμών βοήθειας» είπε η κ. Ελευθεριάδου, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να παραλάβουν ακόμα ένα αυτοκίνητο προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Άμεσα θα ξεκινήσει και η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου και με τη Δημόσια βιβλιοθήκη Ρεθύμνου για τη συνεργασία αυτή η κ. Ελευθεριάδου ανέφερε: «Είχαμε μια καλή συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου κι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να επεκτείνουμε τη βοήθεια και στη μεταφορά βιβλίων προς στις ευπαθείς ομάδες. Θα μπορεί κάποιος που θα μας ζητήσει να του μεταφέρουμε τα φάρμακα του, να επικοινωνεί νωρίτερα με τη βιβλιοθήκη να επιλέγει κάποια βιβλία και εμείς να του τα πηγαίνουμε στο σπίτι».

Πρόκειται για μια αντικειμενική ανάγκη αυτών των ημερών σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι αυτό αναμένεται να ξεκινήσει με τη νέα εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι μιλάμε για ανθρώπους χρόνια πάσχοντες, ΑΜΕΑ ή μοναχικούς χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον.

Επίσης από την εβδομάδα που μας έρχεται θα τοποθετηθεί στο Κέντρο Νέων ένα μεγάλο τροχήλατο ράφι βιβλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης προκειμένου κάποιος να μπορεί να δανειστεί βιβλία ή ακόμα και ν’ αφήσει για να τα δανειστεί κάποιος άλλος».

Για τις ώρες που θα μπορεί κάποιος πηγαίνει η κ. Ελευθεριάδου είπε ότι το Κέντρο Νέων είναι ανοιχτό όλη τη μέρα από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς φιλοξενεί σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.