Κοροναϊός : Επιβιώνει στο δέρμα για 9 ώρες – Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ημερομηνία:

O κοροναϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες, διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές

O κοροναϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες, διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντίθετα, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, προσθέτει η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως αναφέρεται.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.

Τόσο ο κοροναϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.

«Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο», αποφαίνεται η μελέτη όπως αναφέρει ο ΑΠΕ.

Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανακαλύφθηκε σπάνιος σφραγισμένος μεσαιωνικός σταυρός-λειψανοθήκη σε βιβλική...

Στην αρχαία πόλη Λύστρα στην κεντρική Τουρκία. Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν...

Το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας γιορτάζει την Παγκόσμια...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026. Το...

Ανακαλύφθηκε σπάνιος σφραγισμένος μεσαιωνικός σταυρός-λειψανοθήκη σε βιβλική...

Στην αρχαία πόλη Λύστρα στην κεντρική Τουρκία. Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν...

Το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας γιορτάζει την Παγκόσμια...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026. Το...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό στην Κρήτη και το 2026

Στα επίπεδα της περσινής χρονιάς εκτιμάται ότι μπορεί να...

Ταξιδιωτική οδηγία από το ΥΠΕΞ: Αποφύγετε τις επισκέψεις σε Ισραήλ, Ιράν και Παλαιστινιακά Εδάφη

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν...

Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα

Προειδοποιητικά σημάδια -και δυνητικά σωτήρια- θα δώσει 24 ώρες...