Το νοσοκομείο Ρεθύμνου σε συνθήκες υποστελέχωσης

Ημερομηνία:

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφτασε και εμείς βρισκόμαστε από άποψη στελέχωσης στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από 9 μήνες. Στο πρώτο κύμα «σφίξαμε τα δόντια» και δουλέψαμε υπεράνω των δυναμεών μας πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα οχυρωθούμε με προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δυσκολότερη και πιο παρατεταμένη περίοδο αυξημένων αναγκών που έρχεται.

Δυστυχώς, οι θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν φάνηκαν δελεαστικές και αντί να μας ενισχύσουν μας πήραν γιατρούς που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Τα ΤΕΠ είναι πρακτικά με δύο γιατρούς, η Παθολογική με 3, η Πνευμονολογική με 3, η ΜΕΘ με 4 το Αναισθησιολογικό με 2 και οι προσθήκες που περιμένουμε είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Προφανώς και δεν μπορούν να λύσουν το προβλημα.

Όσον αφορά στη διαχειρηση της πανδημίας οι ειδικότητες πρώτης γραμμης δεν μπορούν να στηρίξουν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Ήδη η κλινική COVID δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό. Τα ΤΕΠ μένουν με ακάλυπτες εφημερίες, εφόσον οι γιατροί του έχουν προ πολλού υπερβεί τις δυνάμεις τους. Η ΜΕΘ με έναν εφημερεύοντα καθημερινά δεν μπορεί να ανοίξει τα COVID κρεβάτια και αναγκαζόμαστε να διακομίζουμε τα περιστατικά που «φαίνεται ότι θα βαρύνουν» διαχειριζόμενοι καταστάσεις ρίσκου ανεπίτρεπτες.

Παρά τις προσπάθειες των διοικητικών οργάνων είναι αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνονται ασφαλείς διακομιδες ασθενων γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Οι 3 πνευμονολόγοι σε αυτή τη δύσκολη φάση καλούνται να καλύψουν δύο κλινικές. Οι παθολόγοι βρισκόμενοι πάνω από ένα χρόνο σε αυτή την κατάσταση, λειτουργούν τους περισσότερους μήνες με «εντελλεσθαι» από τη διοίκηση. Οι Αναισθησιολόγοι που τώρα έπρεπε να είναι υπερπλήρεις είναι 2 με την ελπίδα, από την πρόσφατη προκήρυξη, να γίνουν 4, αριθμός πάλι πολύ οριακός. Οι λύσεις που βρίσκονται είναι αποσπασματικές με προσωρινό χαρακτήρα.

Καταλαβαίνει κανείς πως το Νοσοκομείο είναι όχι πριν αλλά μετά το όριο. Δεν μιλάμε για την περίπτωση που κάποιος γιατρός αρρωστήσει ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα. Οι δυνάμεις του λιγοστού προσωπικού είναι εξαντλημένες και δυστυχώς χωρίς ορίζοντα αισθητής βελτίωσης για το άμεσο μέλλον.

Χαράλαμπος Μαρκάκης
Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Μαρίνα Κουρτζέλη
Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ελένη Ιωαννίδου
Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο: Διάσωση 67χρονου χειριστή κανό από το...

– Παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους ανοιχτά του Κουμπέ Σε θρίλερ...

Δήμος Ρεθύμνης:Στη Νάπολη της Ιταλίας μεταβαίνει ο...

Μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με το...

Ρέθυμνο: Διάσωση 67χρονου χειριστή κανό από το...

– Παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους ανοιχτά του Κουμπέ Σε θρίλερ...

Δήμος Ρεθύμνης:Στη Νάπολη της Ιταλίας μεταβαίνει ο...

Μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με το...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΚΚΕ:Σήμερα η εκδήλωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών με θέμα “Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο;”

Εκδήλωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ διοργανώνει...

Ηράκλειο:Αφαίρεσε από χρυσοχοείο κόσμημα αξίας 6.000 ευρώ

Συνελήφθη αλλοδαπός για κλοπή στο Ηράκλειο Αφαίρεσε από χρυσοχοείο...