Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector

Ημερομηνία:

Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

H τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στη Λευκωσία, μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Yuval Steinitz, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα.

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα –...

Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση...

Εργαζόμενοι ΔΥΠΑ για το φιάσκο με τα...

Στα κάγκελα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της ΔΥΠΑ, για...

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα –...

Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση...

Εργαζόμενοι ΔΥΠΑ για το φιάσκο με τα...

Στα κάγκελα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της ΔΥΠΑ, για...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση...

Εορτολόγιο 13 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...