Kρήτη:Η πρώτη εταιρεία παραγωγής εμβολίων ψαριών και παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα, εδρεύει στην Κρήτη.

Ημερομηνία:

H πρώτη εταιρεία παραγωγής εμβολίων σε ψάρια και παραγωγικά ζώα στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στην Κρήτη με την συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία ήταν πρώτη σε αξιολόγηση, λαμβάνοντας 45% δημόσια χρηματοδότη από το ΕΣΠΑ και η παρουσίασή της έγινε στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη από τα στελέχη της, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ. Αντώνη Μαγουλά, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) Δρ. Κωνσταντίνο Μυλωνά και τον ερευνητή Δρ. Παντελή Καθάριο.

Όπως ανάφεραν ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ ,η Aquatic Biologicals (www.aquatic-biologicals.com) είναι μια νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας, που έχει ως στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και ότι, η βασική δραστηριότητα της θα είναι η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων για τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια, αρχικά σε ερευνητικό επίπεδο στο εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του ΙΘΑΒΒΥΚ του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. (imbbc.hcmr.gr).

Αναφερόμενοι στην ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της εταιρείας, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ, είπαν ότι, η εταιρεία ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 από τον Δρ. Παντελή Καθάριο και τους συνεργάτες του με τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ, προσθέτοντας παράλληλα: «Η Aquatic Biologicals έλαβε μέρος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του Υπουργείου Ανάπτυξης και η πρότασή της ήρθε πρώτη στην αξιολόγηση με χρηματοδότηση 1.800.000 € και με δημόσια συμμετοχή το 45% του αρχικού προϋπολογισμού. Στρατηγικός επενδυτής της Aquatic Biologicals θα είναι η ελληνική εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών ΙΡΙΔΑ Α.Ε., η οποία θα συνεισφέρει το υπόλοιπο 55% της ιδιωτικής συμμετοχής».

Μέσω αυτού του προγράμματος, όπως ενημέρωσαν οι ερευνητές και στελέχη της εταιρείας: «η Aquatic Biologicals, θα στεγάσει στο Ηράκλειο Κρήτης πρότυπη μονάδας παραγωγής εμβολίων για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Η μονάδα παραγωγής εμβολίων θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει παράδειγμα «έξυπνης εξειδίκευσης» που εντάσσεται πλήρως στη γενικότερη στρατηγική αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και του επιστημονικού δυναμικού και θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κρήτης».

Η παρουσίαση στον Περιφερειάρχη Κρήτης της πρώτης εταιρείας spinoff του ΕΛΚΕΘΕ, Aquatic Biologicals, έγινε στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες του, ο εκτελεστικός γραμματέας Δρ. Νίκος Ραπτάκης και η ειδική σύμβουλος Ερμιόνη Γιαλύτη. Στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησης τονίστηκε η βούληση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για διεύρυνση του δικτύου καινοτομίας της Κρήτης, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του νησιού στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος...

Αντικαθιστά τον προηγούμενο ΟΕΥ του 2011, αντιμετωπίζει διαχρονικές δυσλειτουργίες,...

Προσλήψεις 29 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της...

– Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις και τις...

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος...

Αντικαθιστά τον προηγούμενο ΟΕΥ του 2011, αντιμετωπίζει διαχρονικές δυσλειτουργίες,...

Προσλήψεις 29 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της...

– Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις και τις...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου

Αντικαθιστά τον προηγούμενο ΟΕΥ του 2011, αντιμετωπίζει διαχρονικές δυσλειτουργίες,...

«Σκοτώσαμε τον νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν», λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι σκότωσε τον...

Έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητάει η Ελένη Βατσινά

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχη Μικρομεσαίας...