ΗΠΑ-Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο μετά από 20 χρόνια που υπόσχεται θεραπεία

Ημερομηνία:

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) ενέκρινε σήμερα το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση, παρά την αντιπαράθεση με αφορμή τα ανάμικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε η FDA στην ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», πρόσθεσε.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Πηγή: ot.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Fitspiration: Η νέα τάση των σόσιαλ μίντια...

To «fitspiration», η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Από Ουκρανική βάση στη δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε...

Ερευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) αποκάλυψε πρόσφατα...

Fitspiration: Η νέα τάση των σόσιαλ μίντια...

To «fitspiration», η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Από Ουκρανική βάση στη δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε...

Ερευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) αποκάλυψε πρόσφατα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Επιδοτήσεις-μαμούθ έως 36.000 ευρώ για να «ανοίξουν» τα κλειστά σπίτια

Με στόχο να επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες αδρανή ακίνητα,...

Παχυσαρκία: Νέα ευρήματα ανατρέπουν δεκαετίες έρευνας

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του...

«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ στους παραγωγούς – Επιστροφές σήμερα εκκρεμότητες για αύριο

Σαν να μην έφταναν οι χαμηλές τιμές, το αυξημένο...