AstraZeneca, Pfizer ή Moderna: Όσοι έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να χρειαστούν 3η δόση

Ημερομηνία:

Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη.

Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 δέλτα.

Πόσο καλύπτει τις μεταλλάξεις το AstraZeneca;
Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Tι ισχύει για το εμβόλιο της Pfizer
Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer).

Μια άλλη πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο.

Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί.

Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση
Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όσοι έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca χωρίς να έχουν νοσήσει είναι η πιο πιθανή κατηγορία πολιτών που μπορεί να χρειαστεί τρίτη δόση.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Για την κολπική μαρμαρυγή οι επόμενες «Συναντήσεις...

Ομιλητές ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Καθηγητής Λευτέρης Καλλέργης...

Στο γυμναστήριο με συνταγή γιατρού – Πώς...

Ανοίγει (πάλι) στη χώρα μας η συζήτηση για την...

Για την κολπική μαρμαρυγή οι επόμενες «Συναντήσεις...

Ομιλητές ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Καθηγητής Λευτέρης Καλλέργης...

Στο γυμναστήριο με συνταγή γιατρού – Πώς...

Ανοίγει (πάλι) στη χώρα μας η συζήτηση για την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

5 έως 9 Μαΐου οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ακολουθούν δίκες και πληρωμές

Πενθήμερο φωτιά για τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών, αφού, από...

Προσωπικός Αριθμός: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του – Η διαδικασία χορήγησης και πώς θα λειτουργήσει

Τι είπε ο διοικητής της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων...

Εκδήλωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση-σύσκεψη, την Τετάρτη...

Έρευνα: Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κερδίζουν έδαφος και στα τρόφιμα

Τι και πόσο αγοράζουν οι Έλληνες online σύμφωνα με...