Κρήτη – Ο καύσωνας «έβρασε» τα αμπέλια – Ζημιές και στις ελιές

Ημερομηνία:

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών «χτύπησε» τα αμπέλια και τις ελιές στην Κρήτη. Στο νησί καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές στα νότια ξεπέρασαν και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό του καιρού ήταν και οι καυτοί άνεμοι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή έχει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκινήσει πρώιμα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τα σταφύλια στα αμπέλια που έχουν πληγεί, «έβρασαν», αφυδατώθηκαν και άρα δεν είναι εμπορεύσιμα.

Κρήτη: Πλήγμα στις εξαγωγές
«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν φέτος για εξαγωγή πάνω από πέντε χιλιάδες τόνοι σταφύλια, όταν άλλες χρονιές εξάγονται δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά σε όλη της την έκταση θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να ενταθούν και να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου.

Το πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες έρχεται σε περίοδο τρύγου για πολλούς αμπελουργούς, που δεν θα προλάβουν να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, καθώς φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερα πρώιμη.

Το προεδρείο και μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επισκεφθούν καλλιέργειες σε όλο το νησί και τη Δευτέρα θα μεταβούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ζητήσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος...

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Γιώργος Καραμαλάκης, πατέρας...

Ένας αιώνας ζωής με αβέβαιο μέλλον στην...

Γιατί οι νέοι δεν την προτιμούν - Το Cretalive...

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος...

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Γιώργος Καραμαλάκης, πατέρας...

Ένας αιώνας ζωής με αβέβαιο μέλλον στην...

Γιατί οι νέοι δεν την προτιμούν - Το Cretalive...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΟΦΗ – Ολυμπιακός 0-3: Το «πάρτι» του Ελ Κααμπί και το πρώτο «χτύπημα» Μουζακίτη

Ο μαροκινός «κίλερ» γιόρτασε το νέο του συμβόλαιο με...

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – «Πρωταθλητές» στις αυξήσεις τα νησιά

Εντατικοί έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων Εκτεταμένους ελέγχους σε πρατήρια υγρών...

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραμαλάκης, πατέρας του Μιχάλη Καραμαλάκη

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Γιώργος Καραμαλάκης, πατέρας...