Κυριάκος Μητσοτάκης – Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Ημερομηνία:

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli»

Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό – υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα, επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τον Ιούλιο στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας...

Κατά την παρουσία της στην ΕΡΤ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ...

Χάρης Καστανίδης: Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με...

Ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από το...

Τον Ιούλιο στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας...

Κατά την παρουσία της στην ΕΡΤ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ...

Χάρης Καστανίδης: Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με...

Ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τον Ιούλιο στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ – Εντός του 2026 η επίσκεψη Τραμπ

Κατά την παρουσία της στην ΕΡΤ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο λογαριασμός του σκανδάλου στους αγρότες – «Ραβασάκια» για επιστροφές ενισχύσεων

Ραβασάκια από ΑΑΔΕ λαμβάνουν αγρότες για αναδρομικές επιστροφές ενισχύσεων...

Παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ρέθυμνο

Στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας που πραγματοποιεί τον Μάιο...