Κελάρι στο βυθό της θάλασσας για τα κρασιά της Ένωσης Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 25 μέτρων, βρίσκονται ήδη πέντε χιλιάδες φιάλες κρασιού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), που σε συνεργασία με τον επιχειρηματία-δύτη Μανώλη Βουτσαλά, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν του κρητικού αμπελώνα, το οποίο θα ονομάζεται «Ναυάγιο». Πρόκειται για μια μέθοδο παλαίωσης που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Κρήτη και στοχεύει στο να αναδείξει μέσω αυτού του τρόπου παλαίωσης, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού οίνου.

«Το όλο εγχείρημα ξεκινάει από το ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον κρητικό αμπελώνα. Βυθίσαμε αυτές τις φιάλες με ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι με το τέλος αυτής της πειραματικής προσπάθειας, θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερο προϊόν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος εξήγησε ότι αυτές οι φιάλες, όταν θα ανασυρθούν από το βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο θα δοθούν δωρεάν, προκειμένου όσοι αγαπούν το κρασί να γευτούν το αποτέλεσμα.

«Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε άλλες περιοχές και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι αποδίδει σημαντικά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης που πρόσθεσε ότι η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού.

Ο επιχειρηματίας-δύτης Μανώλης Βουτσαλάς που είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες, έχοντας συνομιλήσει με Γάλλο δύτη που το εφαρμόζει καιρό, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτό τον τρόπο ωρίμανσης του κρασιού, υπογραμμίζοντας ότι και στην όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ πάντως, διευκρίνισε ότι οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα σταθμίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.https://www.amna.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Νίκο Καζαντζάκη: ...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εμπνευσμένο από τη...

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τον εξηλεκτρισμό...

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τον εξηλεκτρισμό του Ηρακλείου,...

«Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Νίκο Καζαντζάκη: ...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εμπνευσμένο από τη...

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τον εξηλεκτρισμό...

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τον εξηλεκτρισμό του Ηρακλείου,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κρήτης

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

TOP FOODIE WEBSITES 2026: Η Κρήτη «σερβίρει» ψηφιακές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο!

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία συμμετοχής στον διεθνή...

Ολοκληρώθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία, στο Δήμο Πλατανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε ...

«Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Νίκο Καζαντζάκη: από το χθες στο σήμερα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εμπνευσμένο από τη...