Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» μπήκαν οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

Ημερομηνία:

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» -μία επιλογή με έντονο συμβολισμό- υπογράφηκαν σήμερα, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (Belharra) από το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale (σε συνέχεια της πρώτης προμήθειας των 18 μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία), που θα συμπληρώσουν τη 332 Μοίρα «Γεράκι».

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Πότε θα γίνει η παραλαβή των φρεγατών

Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026.

Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων και του σκεπτικού της απόφασης εξηγούν ότι η παράδοση των φρεγατών FDI θα ολοκληρωθεί ταχύτερα από όλες τις λύσεις που προσέφεραν οι άλλες υποψήφιες εταιρείες.

Για το θέμα της διαμόρφωσης που θα έχουν τα δύο πρώτα πλοία, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τα πρώτα δύο πλοία με γαλλική διαμόρφωση.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

  • 16 επιπλέον βλήματα Aster 30
  • Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)
  • Σύστημα αυτοπροστασίας RAM
  • Σύστημα αφέσεως Chaffs
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τέλος οι απλές αποδείξεις στα βενζινάδικα από...

Μόνο τιμολόγια με ΑΦΜ πελάτη. Στον καθορισμό πρόσθετων ενδείξεων οι...

Υπερψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Από...

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή...

Τέλος οι απλές αποδείξεις στα βενζινάδικα από...

Μόνο τιμολόγια με ΑΦΜ πελάτη. Στον καθορισμό πρόσθετων ενδείξεων οι...

Υπερψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Από...

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πνευματική ομιλία στο Ρέθυμνο

24 Ιουνίου 2026 Το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Ιουνίου 2026,...

Εορτολόγιο 27 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη...

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Σπυριδάκης θα είναι ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...