Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου – Ποιοι πρέπει να την κάνουν

Ημερομηνία:

Ανοίγει σήμερα, 7 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την 4η δόση ή 2η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, για τους πολίτες άνω των 80 ετών, μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna , σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 2η αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την 1η αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Όπως εξήγησε σε έκτακτη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Το σκεπτικό της απόφασης
Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για χορήγηση 4ης δόσης, τονίζοντας: «Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πράσινο φως για έξι μη κρατικά ΑΕΙ...

Εξι μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από...

Πού ταξιδεύουν φέτος οι Ελληνες – Αλλαγή...

Τους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο επιλέγουν οι...

Πράσινο φως για έξι μη κρατικά ΑΕΙ...

Εξι μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από...

Πού ταξιδεύουν φέτος οι Ελληνες – Αλλαγή...

Τους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο επιλέγουν οι...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πράσινο φως για έξι μη κρατικά ΑΕΙ – Απορρίφθηκαν πέντε και ένα αποσύρθηκε

Εξι μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από...

Φωτιά στο Βάθυ Λασιθίου – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Βαθύ στον...

Λειτουργία 13 Νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Κρήτη Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη στο...

Ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων από την Περιφέρεια Κρήτης

Την ένταξη του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση 9ου Δημοτικού Σχολείου...