Γαλάζιες σημαίες: Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως η χώρα μας για τις καλύτερες παραλίες

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως – μετά την Ισπανία – σε παραλίες που έχουν πάρει «γαλάζια σημαία». Φέτος οι πιστοποιημένες καθαρές παραλίες είναι 581 έναντι 545 που ήταν την περυσινή χρονιά.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί 33 αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με την ποιότητα των νερών για κολύμπι, την περιβαλλοντική διαχείριση και πληροφόρηση, την ασφάλεια σε υπηρεσίες ναυαγοσώστη κ.α

Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική

Φέτος για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στις γαλάζιες σημαίες στη χώρα μας είναι η Χαλκιδική. Εκεί οι γαλάζιες σημαίες που υψώθηκαν ήταν 87. Ακολουθεί η Ρόδος με 55 παραλίες (έναντι 49 που είχε πέρυσι) και μετά την τιμητική της έχει η Κρήτη με 41 γαλάζιες σημαίες στο Λασίθι, 36 στα Χανιά, 31 στο Ηράκλειο και 20 στο Ρέθυμνο.

Οι περιφερειακές ενότητες με τις περισσότερες Γαλάζιες σημαίες

Την δεκάδα συμπληρώνει η Αττική, η Κεφαλονιά και η Λέσβος. Από την άλλη οι περιοχές με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες είναι στις περιφερειακές ενότητες Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.

Οι Δήμοι

Σε επίπεδο δήμων τώρα πρωταθλήτρια σε γαλάζιες σημαίες είναι η Ρόδος με 55 και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18).

Οι Δήμοι με τις περισσότερες Γαλάζιες σημαίες

Μέσα στο 2021 είχαν αφαιρεθεί 15 σημαίες από παραλίες της χώρας όχι γιατί τα νερά τους δεν ήταν καλά. Το αντίθετο, αλλά οι διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις διαπίστωσαν ελλείψεις σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Η Γαλάζια σημαία

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Παπούρα: Ωμή και άμεση κυβερνητική παρέμβαση καταγγέλλουν...

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΑ για την κάθοδο του πρωθυπουργού...

Διακοπές ρεύματος: Δείτε πότε και πού θα...

Για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αρκετές αναμένεται να είναι...

Παπούρα: Ωμή και άμεση κυβερνητική παρέμβαση καταγγέλλουν...

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΑ για την κάθοδο του πρωθυπουργού...

Διακοπές ρεύματος: Δείτε πότε και πού θα...

Για εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αρκετές αναμένεται να είναι...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...

Παπούρα: Ωμή και άμεση κυβερνητική παρέμβαση καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΑ για την κάθοδο του πρωθυπουργού...

Νέα Πέραμος: Τραύματα από πυροβόλο όπλο φέρει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε σε ρέμα

Εκτιμάται πως ανήκει σε 27χρονο αγνοούμενο. Ένα θρίλερ βρίσκεται σε...

Έρχεται απεργία και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα στη «Βιολάντα»

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00...