Ο Ανήφορος: Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορεί 76 χρόνια μετά τη συγγραφή του

Ημερομηνία:

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά τη συγγραφή του κυκλοφορεί το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Ανήφορος. Γράφτηκε το 1946 στην Αγγλία, ακριβώς μετά τη συγγραφή και έκδοση του έργου Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Πρόκειται για μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το συλλογικό τραύμα που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ η Ελλάδα εισέρχεται στον δικό της Εμφύλιο Πόλεμο. Η παράδοσή του στους αναγνώστες και στους μελετητές, μετά από 75 και πλέον χρόνια από τη συγγραφή του αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας.

Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους συγγραφέα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά) ενώ η ημέρα κυκλοφορίας του Ανήφορου (26 Οκτωβρίου) είναι συμβολική, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η παρουσίαση της έκδοσης έγινε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του εκδοτικού, καλλιτεχνικού, δημοσιογραφικού και πολιτικού χώρου. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Κατερίνα Λέχου και ο Τάσος Νούσιας.

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Διόπτρα απ’ όπου θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Ο Ανήφορος είναι ένα έργο πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό για την εποχή του, καθώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας επιχειρεί μέσα από αυτό να αποτυπώσει τη μεταπολεμική εποχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού του παρελθόντος. Είναι ένα μυθιστόρημα με σαφέστατο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που συνδυάζει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και μια εσωτερικότητα, μια μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Ο Ανήφορος είναι ένα βιβλίο που ανήκει στο λογοτεχνικό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού. Αποτελεί μέρος μιας ωρίμανσης, αλλά ταυτόχρονα είναι και η απόδειξη ότι ο Καζαντζάκης εντάσσει οριστικά τους προβληματισμούς του, τα διλήμματα, τις ανησυχίες του, τις υπαρξιακές του αναζητήσεις στη λογοτεχνική γραφή· εκεί εκφράζεται πλέον καλύτερα, ανασαίνει. Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα τα οποία διαρκώς κατατρύχουν τον άνθρωπο».

«Είναι κάτι μοναδικό που μπορεί να συμβεί σε έναν εκδοτικό οίκο, ένας τόσο μεγάλος, ένας παγκόσμιος συγγραφέας, κλασικός να εμφανίζεται μπροστά σου το χειρόγραφό του, το οποίο δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο επικεφαλής των εκδόσεων Διόπτρα, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας με ενθουσιασμό και συγκίνηση για το μέχρι τώρα ανέκδοτο μυθιστόρημα.

Εκτός από τις διασκευές των έργων του Καζαντζάκη σε παιδικά βιβλία που ετοιμάζονται, τους επόμενους μήνες σχεδιάζονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία, ενώ το 2023 θα κυκλοφορήσουν δύο εμβληματικά έργα, ο Καπετάν Μιχάλης και ο Αλέξης Ζορμπάς, σε graphic novels από κορυφαίους δημιουργούς στον χώρο.ekriti.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εκπαιδευτικές δράσεις με την υποστήριξη του Αυτοτελούς...

Στο πλαίσιο του CINEphil_101–Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται...

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά...

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά τον εορτασμό...

Εκπαιδευτικές δράσεις με την υποστήριξη του Αυτοτελούς...

Στο πλαίσιο του CINEphil_101–Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται...

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά...

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά τον εορτασμό...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εκπαιδευτικές δράσεις με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του CINEphil_101

Στο πλαίσιο του CINEphil_101–Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται...

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Περιφέρεια της Κρήτης

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις τροχονομικών ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατά τον εορτασμό...

Ηράκλειο:Συνελήφθησαν δύο άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν Εντάλματα Σύλληψης

Συνελήφθησαν -2- ημεδαποί σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν Εντάλματα...

Ρέθυμνο:Έκθεση Έργων του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Τα εύθραυστα ίχνη των συμβόλων Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού Το Μουσείο Σύγχρονης...