Η αυθεντική Κρήτη «μαγνητίζει» τους τουρίστες – “Γίνε και εσύ για μια ημέρα βοσκός στα όρη”

Ημερομηνία:

Αυξάνονται και πληθύνονται οι τουρίστες του νησιού που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εκδρομές στην ενδοχώρα και κυρίως στα ορεινά χωριά προκειμένου να ζήσουν για λίγο τη ζωή των ντόπιων στα βουνά.

Εντείνεται όμως και το ενδιαφέρον των αγροτών και των βοσκών να συμμετέχουν σε προγράμματα εκδρομών, ώστε να ξεναγούν τους επισκέπτες στα μιτάτα και στις καλλιέργειές τους αλλά και να συμμετέχουν μαζί τους σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες.

Για τον λόγο αυτό έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα αρκετών τουριστικών γραφείων με ημερήσιες εκδρομές στην ενδοχώρα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξένοι να βιώσουν τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο.


Η εκδρομή περιλαμβάνει εκτός από τη βόλτα στο βουνό, συμμετοχή των τουριστών στην τυροκόμηση, ώστε η ξενάγηση να ολοκληρωθεί με γεύμα στο οποίο περιλαμβάνεται το τυρί που έφτιαξαν οι ίδιοι, αλλά και αντικριστό, με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος. Όταν είναι η περίοδος που γίνονται οι κουρές των προβάτων, οι τουρίστες συμμετέχουν και σε αυτές και απολαμβάνουν όλη αυτή τη διαδικασία.

Κάποια από τα δημοφιλέστερα χωριά είναι τ’ Ανώγεια, η Αξός, οι Ασίτες, οι Μαργαρίτες, οι Βρύσες, ο Βάμος, το Γαβαλοχώρι, οι Αρχάνες, τα Πεζά, ο Ζαρός, το Τζερμιάδω, το Ψυχρό, η Κριτσά κ.α. όχι μόνο για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά και για το φαγητό σε μικρά καφενεία που προσφέρουν απλές αλλά γνήσιες κρητικές γεύσεις.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη η πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Μαριλένα Μαμαλάκη πολλές από αυτές τις εκδρομές δεν γίνονται με γκρούπ .

Είναι ιδιωτικές για ολιγομελείς παρέες ή τα μέλη μιας οικογένειας, ενώ το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι πολύ μεγάλο για οτιδήποτε αφορά στο κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι και γενικά όλα τα ντόπια είδη διατροφής.

Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών ,έτσι πολλοί συμμετέχουν σε μαθήματα μαγειρικής.

Μαγειρεύουν και στην συνέχεια κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και απολαμβάνουν την παρέα και το φαγητό που ετοίμασαν οι ίδιοι, παίρνοντας μια γεύση της κρητικής γαστρονομίας.

Μαριλένα Μαμαλάκη (Η πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Μαριλένα Μαμαλάκη)

Πηγή: ekriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικoύ Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και...

ΑΡΜΕΝΕΙΑ 2025: Πέντε Ημέρες Πολιτισμού, Παράδοσης και...

Με πλούσιο πρόγραμμα και τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικoύ Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και...

ΑΡΜΕΝΕΙΑ 2025: Πέντε Ημέρες Πολιτισμού, Παράδοσης και...

Με πλούσιο πρόγραμμα και τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαρία Σιδέρη: Η αγιογράφος που “διδάσκει” ιστορία με το πινέλο

Από τη Σαλαμίνα στην Κριμαία και στα παλάτια της...

Καιρός: Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

«Μετά το κύμα αστάθειας «θα αναλάβουν δράση και τα...

Εμμανουήλ Καραλής – Nέο πανελλήνιο ρεκόρ

Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Εμμανουήλ Καραλής καθώς κατέρριψε...