Πάνω από 300 εκατ. έβαλε στο τουριστικό καλάθι ο Νοέμβριος – Στα 17,4 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις στο ενδεκάμηνο

Επιπλέον 314 εκατ. ευρώ μπήκαν στο τουριστικό καλάθι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, με τα έσοδα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό οπότε και καταγράφηκαν συνολικά έσοδα 18,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 44,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 21,8%. Η τελευταία διαμορφώθηκε στα 356 ευρώ, όπως φαίνεται και στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το 2019 η αντίστοιχη μέση δαπάνη ήταν στα 308 ευρώ.

Στο ενδεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών του Νοεμβρίου του 2022, οι εισπράξεις έφτασαν τα 17,4 δισ., από 10,3 δισ. το 2021 και 4,28 δισ. το 2020 (χρονιά που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού), επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου πως τα έσοδα την περσινή σεζόν θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.

Κατά το ρεπορτάζ εξάλλου, και ο Δεκέμβριος πήγε πολύ καλά από πλευράς αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς στην τουριστική κίνηση μεταξύ άλλων βοήθησε και ο καλός καιρός.

Σημειώνεται πως το 2019, την ίδια περίοδο, τα τουριστικά έσοδα ήταν 17,8 δισ. ευρώ. Μόνο το Νοέμβριο είχαν φτάσει τα 313 εκατ. Οι αφίξεις από το εξωτερικό είχαν φτάσει τα 30,6 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, ενώ το Νοέμβριο οι αφίξεις ήταν 930 χιλ.

Οι επιδόσεις στις αφίξεις
Σύμφωνα επίσης με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο ενδεκάμηνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 90,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 27,255 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 14,324 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 82,4%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 135,7%.

Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 45,6% και διαμορφώθηκε σε 4,307,7 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και από τη Γαλλία κατά 50,1% και διαμορφώθηκε σε 1,739,8 εκατ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 185,2% και διαμορφώθηκε σε 4,416 εκατ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 173,3% σε 1,043 εκατ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 68,3% και διαμορφώθηκε σε 35,3 χιλ. ταξιδιώτες.

Το Νοέμβριο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 812 χιλιάδες. ταξιδιώτες.

Η εικόνα στα καταλύματα
Όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων, οι κρατήσεις είναι κυρίως της τελευταίας στιγμής, και αφορούν τα Σαββατοκύριακα (κάτι που είχε συμβεί και τους τελευταίους δύο μήνες του 2022, με μεγαλύτερη όμως κίνηση όπως ήταν αναμενόμενο κατά την περίοδο των εορτών). Το μεγάλο στοίχημα των καταλυμάτων, υπογραμμίζουν, είναι να επανέλθει ο business τουρισμός, που όπως λένε γεμίζει τα ξενοδοχεία και τις καθημερινές. Επί του παρόντος, οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Αθήνα για city break αφορούν σε μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Αύξησαν τζίρους καταλύματα και εστίαση
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η εστίαση και τα καταλύματα κατέγραψαν αύξηση στους τζίρους τους και τον Νοέμβριο -κατά 25,78% και 9,11% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.

“Και μόνο το γεγονός ότι συγκρίνουμε το 2022 των πολλαπλών κρίσεων με το “ανέφελο” 2019 αποδεικνύει την επιτυχία της περασμένης τουριστικής περιόδου. Κάνοντας, λοιπόν, τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, και βλέποντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για ταξιδιωτικά έσοδα και αφίξεις, αλλά και της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τους τζίρους των επιχειρήσεων, μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας: Σε μια περίοδο με πολλές αντιξοότητες, στηρίξαμε καταλύματα, εστίαση, εμπόριο, και φυσικά τον πρωτογενή τομέα που με τα προϊόντα του εφοδιάζει όλες αυτές τις επιχειρήσεις” ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του.

Ξεκινά νωρίτερα η φετινή σεζόν
Ακόμη νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή σεζόν για τον τουρισμό. Οι πρώτοι τουρίστες αναμένεται να προσγειωθούν στη χώρα μας για διακοπές ήδη από τα μέσα του Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα τρέχουν καμπάνιες προβολής για όλους τους προορισμούς, όλο τον χρόνο.

Τα μηνύματα από όλους τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού είναι πολύ θετικά και αυτό φαίνεται και από το ότι έχουν επεκτείνει τα προγράμματά τους για φέτος. Οι ξενοδόχοι επίσης έχουν πετύχει για το 2023 αύξηση στις τιμές των πακέτων μεσοσταθμικά κατά 10%.

Πηγές από το υπουργείο Τουρισμού προβλέπουν πως παρά τα προβλήματα που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός), πάμε φέτος για μια “δυνατή τουριστική σεζόν”, συμπληρώνοντας πως έχουμε από τώρα θετικό πρόσημο στις προκρατήσεις (ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία) και αισιόδοξα μηνύματα από όλες τις σημαντικές για τις αφίξεις και τα έσοδα αγορές (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Αυστραλία).https://www.capital.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.