Οινοτουρισμός στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ημερομηνία:

Σημαντικό μερίδιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κατέχει ο οινοτουρισμός, το είδος δηλαδή του τουρισμού που έχει σκοπό την επαφή των ξένων επισκεπτών με την οινοπαραγωγή μιας περιοχής. Με στόχο να αποτυπωθούν οι απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα γύρω από τη σύγχρονη αυτή τουριστική τάση και με δεδομένη τη μακραίωνη ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και το δυνατό όνομα που έχει δημιουργήσει το νησί ως προορισμός οινοπαραγωγής, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο «WineManTour». 

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD 2023-25) «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα». Εκτός από τα τρία πανεπιστήμια (Geisenheim University, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) που αποτελούν τους βασικούς εταίρους του έργου, η συμμαχία «WineManTour» περιλαμβάνει ως συνδεδεμένους εταίρους ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα (ΙΝΑΓΡΟΚ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το εξωτερικό (Sheffield Ηalam University), τις καινοτόμους συμπράξεις Winetourism.com και  Winetourism.com/Greece, καθώς και εθνικές και περιφερειακές/τοπικές ενώσεις οινοπαραγωγών στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Wines of Germany, Wines of Greece, Σύνδεσμος Γερμανών Αμπελουργών, Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και Δίκτυο Ποιότητας «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»). 

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία regional events, στο Αίγιο (8/03), τη Νάουσα (17/03) και το Ηράκλειο (12/05), με τη συνδρομή των τοπικών δικτύων οινοπαραγωγών ως συνδεδεμένων εταίρων. Επίσης, η συμμαχία WineManTour παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (Confédération européenne des vignerons indépendant – CEVI) που φιλοξένησε ο ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη (26/04), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι σύμπραξης μεταξύ των εταίρων του έργου και του εν λόγω δικτύου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Έρευνες και συνεντεύξεις σε βάθος με φοιτητές/φοιτήτριες και ενδιαφερόμενους/εταίρους από τον οινοτουριστικό κλάδο
  • Κλαδικά φόρουμ και συναντήσεις με συνδεδεμένους εταίρους
  • Αναλύσεις ανταγωνισμού, π.χ. διερεύνηση ανάλογων ή σχετικών προγραμμάτων σπουδών από άλλα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς 
  • Συναντήσεις συντονισμού με ακαδημαϊκές ομάδες
  • Εντοπισμός νέων εταίρων και ευκαιριών χρηματοδότησης.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε πριν μερικές μέρες (Παρασκευή 12 Μαΐου 2023) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είχε θέμα: «Εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό: Εντάσσοντας το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης σε διεθνείς συμμαχίες». Εκτός από τα θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές, πραγματοποιήθηκε ένα διαδραστικό εργαστήρι, το οποίο ενίσχυσε την ανταλλαγή προβληματισμών μεταξύ διαφόρων δρώντων (φορείς του αμπελοινικού κλάδου, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κτλ.), αναφορικά με την εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό. Η παραπάνω διαδικασία ανέδειξε κρίσιμους παράγοντες και καθοριστικές αναγκαιότητες για το μέλλον του οινοτουρισμού στην Κρήτη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...

Γεωργία Ξυλούρη: Δράσεις στη μνήμη της δασολόγου...

Οι φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο στα Ανώγεια. Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...

Γεωργία Ξυλούρη: Δράσεις στη μνήμη της δασολόγου...

Οι φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο στα Ανώγεια. Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- Επιστρατεύεται η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας...

Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο – Πότε έρχονται τα 40άρια

Σε κλοιό καύσωνα τις επόμενες ημέρες η χώρα. Επικαιροποιήθηκε το...

Από τον Ιούνιο έχουν ξεσπάσει 1.050 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Πάνω από χίλιες οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...