Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενημερωτική  εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας» τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου αρ. 9).
 Στόχος της εκδήλωσης η ανάδειξη  και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου  «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti”,
 ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!»
17:30-
 17:40
Προσέλευση-Εγγραφές
17:40-
 18:00
Έναρξη-Χαιρετισμοί
18:00-
 18:15
«Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης
και η βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου»
 Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη
 Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος ΤΕ
18:15-
 18:30
«Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του
ελαιολάδου»
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης,
Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημάτων
 Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό
Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
18:30-
 18:45
«Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου;»
Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση
ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου
18:45-
 19:00
«Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της
ελαιοκαλλιέργειας».
Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής
 ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
19:00-
 19:15
«Επιμολύνσεις ελαιολάδου»
 Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα
 Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης.
 9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου
19:15-
 19:30
«Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;»
Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης
Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh
19:30-
 20:00
«Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου
ελαιολάδου ‘’Κρήτη/Kriti’’»
 Δοκιμές Κρητικών ποικιλιών ελαιολάδων
 Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη,
Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου
Διαγωνισμού Ελαιολάδου
20:00-
 20:30
Συζήτηση-Κλείσιμο εσπερίδας
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικά μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Κουνάβων και Αγ. Παρασκιών.











