Μετανάστες στην Κρήτη: Στον Καλαθά οι 38 της τελευταίας «φουρνιάς» – 256 από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα

Ημερομηνία:

Χωρίς τέλος είναι η μεταναστευτική ροή προς τη νότια Κρήτη με τη Γαύδο να αναδεικνύεται σε εύκολη δίοδο προς την Ευρώπη από τους διακινητές. Στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Χανίων στον Καλαθά φιλοξενούνται από σήμερα οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν αργά τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια νότια του ακριτικού νησιού. Μετά από επιχείρηση που συντόνιζε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και εν συνεχεία στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Χανίων.

Με την ολοκλήρωση της προανάκρισης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων οι μετανάστες αναμένεται να προωθηθούν σε δομή υποδοχής της Μαλακάσας. Οι διαδικασίες τα τελευταία χρόνια ολοκληρώνονται σύντομα και είθισται πια μετά από δύο ή τρεις ημέρες να γίνεται η προώθηση σε Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της κεντρικής Ελλάδας.

Ο δήμος Χανίων, που σταθερά τους τελευταίους μήνες αναλαμβάνει τη φιλοξενία μεταναστών που αποβιβάζονται με ανησυχητική συχνότητα στα νότια της Κρήτης, θα μπορεί για λίγο καιρό ακόμα να σηκώνει το βάρος. Όπως είπε στο neakriti.gr, η κ. Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων, το πρώτο ζήτημα που προκύπτει για το δήμο είναι η οικονομική επιβάρυνση και το δεύτερο έχει να κάνει με τη λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων. «Φέτος θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια τις επισκευές και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων άρα μέχρι ένα σημείο θα μπορούμε να φιλοξενούμε τον κόσμο αυτό. Από κει και πέρα τι μέλλει γενέσθαι μας είναι άγνωστο».

Η έξαρση των μεταναστευτικών ροών αποτυπώνεται στα στοιχεία των τελευταίων τριών μηνών. Μόνο στην ακριτική Γαύδο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν καταγραφεί εννέα φουρνιές από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα με συνολικά 256 μετανάστες, Αιγύπτιους στην πλειοψηφία τους. Τον Σεπτέμβριο οι παιδικές κατασκηνώσεις φιλοξένησαν 22 μετανάστες, τον Οκτώβριο 35, τον Νοέμβριο 79 και τον Δεκέμβριο 120.

Την άποψη ότι οι αρχές θα πρέπει από κοινού να καταλήξουν σε ένα πλάνο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, επαναδιατύπωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος. «Θα πρέπει όλοι φορείς, όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμοι και η αντιπεριφέρεια να καθίσουμε όλοι μαζί και να βρούμε μια λύση διότι το να επιβαρύνεται με 250 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες ο δήμος Χανίων με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι ανισοβαρές και δημιουργεί θέματα» σημείωσε η κ. Ζερβουδάκη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε για την Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό. Από τα συνολικά 258,9 εκατομμύρια ευρώ, η χώρα μας θα λάβει 42,4 εκατομμύρια που θα διατεθούν για συγκεκριμένες δράσεις. Οι προτάσεις αφορούν την ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συνοριακών σταθμών και την αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους.neakriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Χανιά:«Ο Δήμος Πλατανιά υποδέχεται το Roadshow «Δείξε...

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Πλατανιά υποδέχεται στο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Χανιά:«Ο Δήμος Πλατανιά υποδέχεται το Roadshow «Δείξε...

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Πλατανιά υποδέχεται στο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο ταξίδι του σφηκιάρη που παρακολουθείται μέσω πομπού!

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές για τα μετρητά – Η νέα εποχή περνάει από την Ευρώπη, τι θα ισχύει για τα ATM

Τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες ενώνουν τα δίκτυά τους και...

Ποιος δολοφονεί το Ιντερνετ;

Η θεωρία του «Νεκρού Διαδικτύου» επιστρέφει δυναμικά στον δημόσιο...