Δήμος Ηρακλείου : ΄΄Μικρές ιστορίες της πόλης΄΄ την Τετάρτη 3 Απριλίου με ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Π.Κ Γιάννη Ζαϊμάκη

Ημερομηνία:

Μικρές ιστορίες της πόλης» την Τετάρτη 3 Απριλίου με ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Π.Κ Γιάννη Ζαϊμάκη

Θέμα της ομιλίας: «Μουσικοί, αρτίστες και έμφυλες “αταξίες” στο καφέ αμάν στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης»

Η επιτυχημένη σειρά ομιλιών με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνεχίζεται με την τέταρτη ομιλία την Τετάρτη 3 Απριλίου, με ομιλητή τον Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέα Γιάννη Ζαϊμάκη.
Ο Γιάννης Ζαϊμάκης θα αναπτύξει το πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα: «Μουσικοί, αρτίστες και έμφυλες “αταξίες” στο καφέ αμάν στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης».
Λίγα λόγια για το θέμα:
Στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης μπουλούκια με αοιδούς, μουσικούς και αρτίστες από λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου επισκέπτονταν τις πόλεις της Κρήτης και μαζί με ντόπιους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς μουσικούς διασκέδαζαν το ετερόκλητο κοινό ενός νέου θεσμού οργανωμένης ψυχαγωγίας, του καφωδείου.
Χρονογραφήματα στον τύπο, λογοτεχνικά κείμενα και προφορικές μαρτυρίες για τα ‘ανατολίτικα’ καφέ αμάν και τα δυτικότροπα καφέ σαντάν αποκαλύπτουν τους φόβους της αστικής κοινωνίας για τα περιπαθή ανατολίτικα άσματα, τις ανάλαφρες παραστάσεις στο σκηνικό διάκοσμο των καφέ σαντάν και τις νεωτερικές πρακτικές σεξουαλικής ψυχαγωγίας στα ‘σεπαρέ’ που παραβίαζαν τους κώδικες αστικής ευπρέπειας, απειλούσαν τις εθνικές παραδόσεις και είχαν βλαβερές συνέπειες στην «ζωηράν νεολαία». Ο μικρόκοσμος του καφέ αμάν συνιστά ένα προνομιακό χώρο θέασης της πολιτισμικής καθημερινότητας της Καστρινής κοινωνίας που ανοίγει ρωγμές δοκιμάζει, επιβεβαιώνει ή και υπονομεύει το κυρίαρχο σύστημα ηθικής και αναδεικνύει μια μικρο-ιστορία της έμφυλης καταπίεσης και των απαγορευμένων πόθων που σφίγγονται στο στενό πλαίσιο των ηθών της εποχής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στις «Μικρές ιστορίες της πόλης», αναδεικνύονται και αποκαλύπτονται γεγονότα, ιστορικές περίοδοι, προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης με τον πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και άγνωστες ή ξεχασμένες στιγμές της, που αφηγούνται γνώστες της μικροϊστορίας της.
Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης μας και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μετακομίζει οριστικά στο Παγκρήτιο Στάδιο ο ΟΦΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου άναψε το...

Hράκλειο:Οι κάτοικοι της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου...

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου,...

Μετακομίζει οριστικά στο Παγκρήτιο Στάδιο ο ΟΦΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου άναψε το...

Hράκλειο:Οι κάτοικοι της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου...

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αγρίνιο: Γλέντι αποχαιρετισμού φαντάρου μετατράπηκε σε πεδίο πυροβολισμών – Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο

Τέσσερις καλεσμένοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ύστερα από...

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νέος εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ενώ η Αναστασία Παπαδοπούλου...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαρύς πέλεκυς πέφτει από Ε.Ε. για το πάρτι με τις επιδοτήσεις

Πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα στην Κομισιόν και τι...