Οι απανωτές φωτιές οδηγούν την Αττική σε ερημοποίηση – Η κατάσβεση «άργησε μια μέρα», λέει ειδικός

Ημερομηνία:

Στις σοβαρές επιπτώσεις που φέρνει η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική αναφέρονται ειδικοί επιστήμονες, κάνοντας λόγο ακόμη και για πθανή ερημοποίηση της περιοχής.

Οι συνεχείς πυρκαγιές οδηγούν νομοτελειακά την περιοχή προς ερημοποίηση, προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, αναφερόμενος στους λόγους εξάπλωσης της φωτιάς στον περιαστικό ιστό, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η πόλη έφτασε πρώτη στο δάσος και, καιγόμενο το δάσος, έκαψε και μέρος της πόλης».

«Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα»

«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια, αυτό είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Άκουσα τα περί καμινάδος, αυτά δεν ισχύουν, είναι τοπικά φαινόμενα», εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «η πυρκαγιά άρχισε Κυριακή πρωί και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν Δευτέρα πρωί. Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες, τη Δευτέρα το πρωί έχουμε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων, που δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη».

«Οδηγούμαστε σε συνθήκες Καΐρου»

Σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών στην Αττική, ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος εξήγησε πως αν «το οικοσύστημα αφεθεί ανεπηρέαστο, θα μπορέσει με φυσική αναγέννηση να επανέλθει», ενώ προειδοποίησε πως «στον αστικό ιστό, θα ανέβει η θερμοκρασία 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου».

«Η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα ξηρότερη και αυτό διότι η καταστροφή του δάσους συνεπάγεται μειωμένη φωτοσύνθεση, μειωμένη κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου [..] και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάλογες Καΐρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Τερμάτισε σε κλίμα αποθέωσης...

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερμάτισε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στον 42ο...

Χ. Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: 33 εκ. ευρώ...

Απαντήσεις στους αγρότες που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις...

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Τερμάτισε σε κλίμα αποθέωσης...

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερμάτισε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στον 42ο...

Χ. Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: 33 εκ. ευρώ...

Απαντήσεις στους αγρότες που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Τερμάτισε σε κλίμα αποθέωσης στο Καλλιμάρμαρο ο Παναγιώτης Καραΐσκος

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερμάτισε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στον 42ο...

Χανιά:Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις ληστειών και μια απόπειρας ληστείας

Εξιχνιάστηκαν δύο (2) περιπτώσεις ληστειών και μια απόπειρας ληστείας...

Μητσοτάκης: Οι «βεντέτες» και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών, δεν τιμούν κανέναν

Ενισχύεται η ενεργειακή κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας μας Τον...