Κάπνισμα: Απαγόρευση και σε εξωτερικούς χώρους – Τι αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

Ημερομηνία:

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σύσταση που θα βοηθήσει να μειωθεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και τα αερολύματα αλλά και να επιτευχθεί μια γενιά χωρίς καπνό στην Ευρώπη έως το 2040.

Ουσιαστικά, ενέκριναν τη σύσταση της Κομισιόν για επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους, όπως στους ανοιχτούς χώρους των καφετεριών, τις παιδικές χαρές και τις στάσεις των μέσων μεταφοράς.

Επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε ανοιχτούς χώρους καφετεριών, παιδικές χαρές και στάσεις μέσων μεταφοράς

Η απαγόρευση που εγκρίθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά και τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή αυτά του θερμαινόμενου καπνού τα οποία είναι και δημοφιλή στους νέους.

Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση
Από την έκδοση της τελευταίας σύστασης των υπουργών της ΕΕ για τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος (2009) έχουν αναπτυχθεί ορισμένα νέα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως η επέκταση της απαγόρευσης δεν είναι δεσμευτική και κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή αυτής της σύστασης εντός πέντε ετών από την έγκριση της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία καπνίσματος και ατμίσματος στην ΕΕ
Το 2023, υπολογίστηκε ότι το 54% των σημερινών και των προηγούμενων καπνιστών είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν από την ηλικία των 19 ετών και το 14% πριν από την ηλικία των 15 ετών, κατά την παιδική ηλικία.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, το 74% των ερωτηθέντων είπαν ότι είχαν βιώσει άτομα που κάπνιζαν σε υπαίθριες βεράντες τους τελευταίους έξι μήνες και το 71% των ερωτηθέντων είπε ότι είχαν βιώσει άτομα που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε τέτοιους χώρους. Το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι είχε βιώσει άτομα που καπνίζουν σε εξωτερικούς χώρους που προορίζονται για χρήση από παιδιά και εφήβους, και το 49% των ερωτηθέντων είπε ότι είχε εμπειρία από άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε τέτοιους χώρους.

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης...

Στο εικαστικό σύμπαν της Λυδίας Δαμπασίνα είχαν την ευκαιρία...

Δήμος Ηρακλείου:Τα Ενετικά Τείχη γίνονται μέρος της...

Ανοίγει ξανά η πύλη Αγίου Γεωργίου με έκθεση φωτογραφίας...

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης...

Στο εικαστικό σύμπαν της Λυδίας Δαμπασίνα είχαν την ευκαιρία...

Δήμος Ηρακλείου:Τα Ενετικά Τείχη γίνονται μέρος της...

Ανοίγει ξανά η πύλη Αγίου Γεωργίου με έκθεση φωτογραφίας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ανατροπή στο Εφετείο Κρήτης: Αθώωση του 71χρονου για την υπόθεση βιασμών στον Γιάννη

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης τον...

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας – Τα επόμενα βήματα και οι αποφάσεις των αγροτών

Στην Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων η απάντηση στην κυβέρνηση....

Ανεπιθύμητες κλήσεις: Πώς να αποζημιωθείτε – Η διαδικασία

Το «Μητρώο 11» προβλέπει αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 ευρώ για...