Ελλάδα: Σε ποιο μέρος της χώρας μας βρίσκεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Κι’ όμως ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στην χώρα μας και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Αν σας έλεγαν να επιλέξετε ανάμεσα σε Ελβετία, Ιταλία και Ελλάδα για το πού βρίσκεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης, τι θα απαντούσατε;

Η απάντηση είναι, όσο κι αν δεν το περιμένατε, η Ελλάδα. Και μάλιστα δεν βρίσκεται στον Όλυμπο όπως κάποιοι από εσάς θα υποθέτετε, αλλά στον Παρνασσό.

Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη

Στη θέση Επτάστομο, σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα υπέροχο σπηλαιοβάραθρο που φιλοξενεί τον παγετώνα.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο με τα εφτά στόμια που οδηγούν στο εσωτερικό του, έχει όλο το χρόνο σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας από 0 έως -2 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα το χιόνι να μην λιώνει ποτέ.

Η κατάβαση στο βάραθρο είναι πολύ επικίνδυνη, το χειμώνα σχεδόν απλησίαστη και γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένα άτομα ή σπηλαιολόγους.

Όπως αναφέρει το ellinikavouna.blogspot.com στον παγετώνα θα συναντήσει κανείς επιβλητικές παγοκολώνες, οι οποίες σχηματίζονται από νερά που προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων την περίοδο την άνοιξης.

Μπαίνοντας πιο βαθιά στη στοά και μέσω αυτής οδηγούμαστε σε ακόμη ένα κομμάτι του παγετώνα.

Το πιο φαντασμαγορικό απ’ όλα είναι o «υποχθόνιος» ήχος που κατά διαστήματα ακούγεται, ένας θόρυβος σαν να ανασαίνει η σπηλιά, και ο οποίος προέρχεται από τον αέρα που κατεβαίνει από την επιφάνεια προς το εσωτερικό του βαράθρου διαμέσου των στομίων του.

Πρόσβαση στο σπήλαιο

Από Επτάλοφο (Αγόριανη): Στο 7ο χλμ. από Επτάλοφο προς Αράχωβα, στη θέση Δόκανο, περίπου 3 χλμ. πριν την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

Από Αράχωβα: Στο 17ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, περίπου 3 χλμ. μετά την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Πανελλαδικές 2025: Τελευταία μέρα εξετάσεων για τους...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ...

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Πανελλαδικές 2025: Τελευταία μέρα εξετάσεων για τους...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια της Κρήτης

Την τελευταία εβδομάδα διενεργήθηκαν (10.184) έλεγχοι σε οχήματα και...

Ηράκλειο:Τα θέματα που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Χερσονήσου

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη...