Ηράκλειο:Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από την χαλαζόπτωση Με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας

Ημερομηνία:

Μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας που έπληξε περιοχές της Κρήτης, σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Νικόλαο Δασκαλάκη, τον Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου Ιωάννη Ζηδιανάκη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Αντώνη Λυδατάκη και Γιώργο Κριτσωτάκη και τον αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Κουρλετάκη, επισκέφτηκαν αγροτικές περιοχές των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές κυρίως σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές. Ειδικά τα αμπέλια σε ορισμένα χωριά εμφανίζουν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Σημαντικές ζημιές παρατηρούνται επίσης και στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς τα δένδρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο λίγο πριν την άνθηση.
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης για εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται ασφαλιστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε: «Η έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε αρκετούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου, Βιάννου αλλά και περιοχές του Νότιου Ρεθύμνου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, να δηλωθούν οι ζημιές του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι παραγωγοί μας, επίσης ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να στηρίξει και τις καλλιέργειες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ όπως για παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και όχι της καρπόδεσης.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό σύστημα αγροτικής παραγωγής, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις όπως της κλιματικής αλλαγής και βέβαια χρειάζεται η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ανταποκρίνεται στις νέε συνθήκες και να έχει πραγματικά ανταποδοτικά οφέλη για τους παραγωγούς μας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί – Ισχυροί...

Οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες πλοίων και μικρών σκαφών. Ισχυροί άνεμοι...

Ο Ρος Ντέιλι αποχαιρετά την Ασπασία Παπαδάκη:...

«Ήταν η πρώτη μου δασκάλα στην Κρητική λύρα». Η σπουδαία...

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί – Ισχυροί...

Οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες πλοίων και μικρών σκαφών. Ισχυροί άνεμοι...

Ο Ρος Ντέιλι αποχαιρετά την Ασπασία Παπαδάκη:...

«Ήταν η πρώτη μου δασκάλα στην Κρητική λύρα». Η σπουδαία...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το υγρό μυστικό για δυνατό μυαλό – Πώς βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες

Η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, τη μνήμη...

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί – Ισχυροί άνεμοι αύριο στην Κρήτη

Οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες πλοίων και μικρών σκαφών. Ισχυροί άνεμοι...

Ο Ρος Ντέιλι αποχαιρετά την Ασπασία Παπαδάκη: «Καλοστραθιά, μπροστάρισσα»

«Ήταν η πρώτη μου δασκάλα στην Κρητική λύρα». Η σπουδαία...

Γιατί το μέλι δεν γνωρίζει χρόνο;

Υπάρχει κάτι σχεδόν μαγικό στην ιδέα ότι ένα τρόφιμο...