Ηράκλειο:Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από την χαλαζόπτωση Με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας

Ημερομηνία:

Μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας που έπληξε περιοχές της Κρήτης, σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Νικόλαο Δασκαλάκη, τον Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου Ιωάννη Ζηδιανάκη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Αντώνη Λυδατάκη και Γιώργο Κριτσωτάκη και τον αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Κουρλετάκη, επισκέφτηκαν αγροτικές περιοχές των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές κυρίως σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές. Ειδικά τα αμπέλια σε ορισμένα χωριά εμφανίζουν εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Σημαντικές ζημιές παρατηρούνται επίσης και στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς τα δένδρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο λίγο πριν την άνθηση.
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης για εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται ασφαλιστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε: «Η έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε αρκετούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου, Βιάννου αλλά και περιοχές του Νότιου Ρεθύμνου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, να δηλωθούν οι ζημιές του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι παραγωγοί μας, επίσης ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να στηρίξει και τις καλλιέργειες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ όπως για παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και όχι της καρπόδεσης.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό σύστημα αγροτικής παραγωγής, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις όπως της κλιματικής αλλαγής και βέβαια χρειάζεται η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ανταποκρίνεται στις νέε συνθήκες και να έχει πραγματικά ανταποδοτικά οφέλη για τους παραγωγούς μας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός: Ρεκόρ για τους επισκέπτες, εξουθένωση για...

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις συνθήκες εργασίας στον...

Χανιά:Μέγας Εσπερινός Εορτής της Μεταμορφώσεως στο Ιερό...

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ...

Τουρισμός: Ρεκόρ για τους επισκέπτες, εξουθένωση για...

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις συνθήκες εργασίας στον...

Χανιά:Μέγας Εσπερινός Εορτής της Μεταμορφώσεως στο Ιερό...

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τουρισμός: Ρεκόρ για τους επισκέπτες, εξουθένωση για τους εργαζόμενους

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις συνθήκες εργασίας στον...

Χανιά:Μέγας Εσπερινός Εορτής της Μεταμορφώσεως στο Ιερό Ναό του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ...

Εορτολόγιο 3 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους Αγίους τιμά σήμερα η Εκκλησία Σήμερα Κυριακή, 3 Αυγούστου,...

Χανιά: Εκδήλωση τιμής για τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στα Χανιά, προς τιμήν του...