Κρήτη: Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου – «Ανοίγουν» κι άλλα χωριά

Ημερομηνία:

Υπάρχουν σπίτια που έχουν πάρει κλίση και ο κόσμος φοβάται, είπε ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Φασομητάκης για τις ρηγματώσεις στο χωριό Μαγαρικάρι.

Μετά τις Βούτες, οι ρηγματώσεις απειλούν και άλλα δύο χωριά στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να βρίσκονται σε αδιέξοδο και τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φαινομένου.

Οι ρωγμές στο χωριό Βούτες κάθε ώρα επεκτείνονται σε μήκος και πλάτος.

Οι επιστήμονες θα κάνουν μετρήσεις και ελέγχους στις ρωγμές στο έδαφος την τοιχοποιία και τις κολώνες. Τζαμάκια έχουν τοποθετήσει και στα σπίτια.

Οι επιστήμονες έψαξαν το σενάριο της διαρροής νερού που προκάλεσε αστάθεια αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, το φαινόμενο σκίζει την Κρήτη στα δυο κι αλλού όχι μόνο στις Βούτες. Σε Κούλε και Μαγαρικάρι, τα πλάνα του MEGA συγκλονίζουν, η γη κουνιέται αλλά το φαινόμενο δεν οφείλεται σε σεισμό.

Το ερώτημα είναι πλέον τι γίνεται και υποθαλάσσια.

Μιλώντας το LIVE NEWS, ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Γιάννης Φασομητάκης, είπε πως το φαινόμενο αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο Μαγαρικάρι.

«Τις τελευταίες ημέρες όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Υπάρχουν σπίτια που έχουν πάρει κλίση και ο κόσμος φοβάται. Τα σπίτια εδώ και 10 μέρες έχουν ανοίξει. Τη Δευτέρα αναμένουμε να έρθει ο κ. Λέκκας».

Ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων από τα πηγάδια

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ ο έλεγχος και η άντληση των νερών της βροχής από τα υπόσκαφα πηγάδια στις Βούτες, σύμφωνα και με τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας εργασίας η οποία δημιουργήθηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει προκαλέσει ρηγματώσεις σε κτίρια και υποδομές του οικισμού.

Συγκεκριμένα, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ, παρουσία του καθηγητή Απόστολου Αλεξόπουλου, του Προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη, του Διευθυντή Μανόλη Κοσμαδάκη, του Προέδρου της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη και του γεωλόγου Τάκη Σοφίου, έλεγξαν περίπου 20 υπόσκαφα πηγάδια του οικισμού. Από αυτά, μόνο δυο είχαν βρόχινο νερό συνολικής ποσότητας μικρότερης των τριών κυβικών τα οποία και αντλήθηκαν με ειδικό εξοπλισμό.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Διακοπή εξυπηρέτησης κοινού αύριο Παρασκευή 26-6-2026...

Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας...

Δήμος Χερσονήσου:Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ...

Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ Τεχνών & Πολιτισμού...

Χανιά: Διακοπή εξυπηρέτησης κοινού αύριο Παρασκευή 26-6-2026...

Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας...

Δήμος Χερσονήσου:Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ...

Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ Τεχνών & Πολιτισμού...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Διακοπή εξυπηρέτησης κοινού αύριο Παρασκευή 26-6-2026 το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας

Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας...

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενισχύει ακόμη περισσότερο τη μικροκινητικότητα και τις «πράσινες» μεταφορές

Ο Δήμος Ρεθύμνης συνεχίζει να ενισχύει τη μικροκινητικότητα στην...

Δήμος Χερσονήσου:Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού

Μεγάλες στιγμές πολιτισμού στο 3ο Φεστιβάλ Τεχνών & Πολιτισμού...

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνέδριο για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο

Στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου για τον Βιώσιμο Τουρισμό...