Δημοσκοπήσεις: Κυριαρχεί η απογοήτευση

Ημερομηνία:

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης για ενοικιαστές και συνταξιούχους. Παραμένει κυρίαρχη δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία.

Στράτος Ιωακείμ
Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ

Τους ρυθμούς της θετικής ατζέντας που προσπαθεί να εισάγει η κυβέρνηση χαλάνε εν μέρει οι νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το Μαξίμου το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από θέματα που προκαλούν αρνητική εικόνα όπως οι εξελίξεις γύρω από τα Τέμπη αλλά και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας», ρίχνοντας νέες παροχές στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε τον Απρίλιο (2025) μόνιμα μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και συνταξιούχους.

Περιλαμβάνουν επιστροφή ενός πλήρους μηνιαίου ενοικίου κάθε Νοέμβριο, με στόχο την ανακούφιση από το υψηλό κόστος στέγασης και επίδομα 250 ευρώ καθαρά κάθε Νοέμβριο σε περίπου 1,5 εκατ. δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία.

Πώς είδαν οι συμμετέχοντες των ερευνών κοινής γνώμης τα μέτρα για τους ενοικιαστές και τους συνταξιούχους

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha προσπαθεί να «μετρήσει» τη γνώμη των πολιτών για τις παροχές που ανακοινώθηκαν θέτοντας το ερώτημα αν θεωρούν τα μέτρα για τους ενοικιαστές και συνταξιούχους πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου θετικά.

Δεν πείθουν τα νέα μέτρα

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι αποκαρδιωτικές για την κυβερνητική παράταξη. Έξι στους δέκα απαντούν «καθόλου ή λίγο» και μόνο δύο στους δέκα «πολύ ή αρκετά».

Στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» ανεπαρκή θεωρεί το 53,6% τα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές, έναντι 44,1% που τα κρίνει θετικά.

Πίσω στη δημοσκόπηση της ALCO, όσον αφορά τη γενική απόδοση της κυβέρνησης και την ικανοποίηση των πολιτών το 53% απαντά «καθόλου», το 24% λίγο και το 21% «πολύ/αρκετά».

Τα νούμερα της κυβέρνησης είναι σχετικά βελτιωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο αλλά όχι ικανά να ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση.

Στο ίδιο ερώτημα αλλά με αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «καθόλου» ικανοποιημένοι δηλώνουν το 55% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ποσοστό ανάλογο με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου. «Πολύ/αρκετά» απαντά το 23%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη σφυγομέτρηση. «Λίγο» απαντά το 20%.

Όσον αφορά το κυρίαρχο συναίσθημα για όσα συμβαίνουν γύρω μας κυριαρχούν η απογοήτευση (33%), η οργή (22%) και η ανασφάλεια (27%). Αισιοδοξία (8%), ελπίδα (7%) και σιγουριά (1%) από την άλλη βρίσκονται στα θετικά συναισθήματα.

Η ακρίβεια επανέρχεται ως το βασικό ζητούμενο που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην έρευνα κοινής γνώμης της GPO. Την ακρίβεια και τον πληθωρισμό θεωρούν (49,3%) πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του ACTION 24.

Εν συνεχεία, με 30,4% ακολουθούν η οικονομία και η ανάπτυξη, με 20,1% η κατάσταση στο ΕΣΥ, με 14,4% η απονομή Δικαιοσύνης και το κράτος Δικαίου, με 13,9% η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας, με 12,1% το ύψος των εισοδημάτων, με 10,6% η κατάσταση στην Παιδεία και με 10,4% τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά.

Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας αλλά «χαμηλές πτήσεις»

Και οι τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και μικρή ανάκαμψη των ποσοστών της. Χωρίς εκπλήξεις τα ευρήματα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να μην δείχνει σημάδια ανάκαμψης ευρισκόμενο και στις τρεις έρευνες κοινής γνώμης στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, στην εκτίμηση ψήφου, η κεντροδεξιά παράταξη αγγίζει το 30%.

Από εκεί και πέρα, κατά σειρά, ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 16,5%, το ΠΑΣΟΚ με 13%, η Ελληνική Λύση με 10,5%, το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,1%, η Νίκη με 3,2% και η Φωνή Λογικής με 3%. Κάτω από το κοινοβουλευτικό όριο εισόδου κινούνται το Κίνημα Δημοκρατίας (2,7%), το ΜέΡΑ25 (2,6%) και η Νέα Αριστερά (1,6%). Το «Άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 2,5%.

Στις 13,3 μονάδες ανεβάζει το προβάδισμά της η ΝΔ (24,7%) έναντι της Πλεύσης Ελευθερίας (11,6%) που σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, στην μέτρηση της ALCO. Τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 10,4%. Η Ελληνική Λύση είναι τέταρτη στο 8,4% και ακολουθεί με 7,1% το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 6,7%. Το τελευταίο κόμμα που μπαίνει εντός Βουλής στην πρόθεση ψήφου είναι η Νίκη με 3,1%.

Τέλος, στη δημοσκόπηση της GPO, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται σήμερα 25,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας (12,8%) παραμένει σταθεροποιημένη στη δεύτερη θέση αφού το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανατάξει προς το παρόν τις δυνάμεις του και αποτυπώνεται στο 12,4%.

Μικρή πτώση τόσο για την Ελληνική Λύση (9,4%) όσο και για το ΚΚΕ (8,3%). Καθηλωμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,8%) και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς που κινούνται κάτω από το όριο του 3%.

Καταλληλότερος ο «Κανένας»

Ο «Κανένας» σε ποσοστό 31,7% φαίνεται πως προκρίνεται ως πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll. Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 30,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου 11,3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 5,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 4,9%.

Σε ερώτηση: «ποιο κόμμα κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση;», η απάντηση «Κανένα» συγκεντρώνει 48,1% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 20,7%, το ΠΑΣΟΚ με 8%, η Ελληνική Λύση με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1%.

Κατά 74,6%, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και κατά 22,4% δεν τη θεωρούν τόσο σημαντική.

Θετικοί σε ποσοστό 59,4% είναι οι ερωτηθέντες σε ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, αλλά κατά 66,1% δεν θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική.

Οι μαύρες τρύπες που αγχώνουν το Μαξίμου

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόρα Μπακογιάννη: H συγκινητική...

Τη μνήμη της μητέρας τους, Μαρίκας Μητσοτάκη, που σαν...

Ναυαγεί το σχέδιο για Συμβούλιο Αντιπολίτευσης –...

Μηνύματα και τηλεφωνήματα από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας...

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόρα Μπακογιάννη: H συγκινητική...

Τη μνήμη της μητέρας τους, Μαρίκας Μητσοτάκη, που σαν...

Ναυαγεί το σχέδιο για Συμβούλιο Αντιπολίτευσης –...

Μηνύματα και τηλεφωνήματα από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Ο Δήμος Μαλεβιζίου συμμετέχει στο 8ο Φόρουμ Θαλάσσιου Τουρισμού “Ποσειδώνια”

Στο περίπτερο του Δήμου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και...

Χανιά:Δράσεις Καλλιτεχνικής Παιδείας «ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙΝΟΠΡΑΓΙΑ» από 9 έως 11 Μαΐου 2025

9-11 Μαΐου 2025 Λαμπρινή Μποβιάτσου, Εικαστικός Καλλιτέχνης Τα εκθέματα είναι συλλεκτικές...