Δήμος Πλατανιά:Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, στον Δήμο Πλατανιά.

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνει για την 84η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες τελετές τιμής και μνήμης στο Συρίλι της Δ.Ε Πλατανιά, στο Γαβαλομούρι και στη Χρυσαυγή της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών, παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων αρχών, φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν με τις οικείες Κοινότητες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Ενορίες.

Την Κυριακή 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μνημείο Πεσόντων Συριλίου της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε: “ Ο Δήμος μας τιμά με σεβασμό και υπερηφάνεια τη Μάχη της Κρήτης, μια κορυφαία στιγμή αντίστασης και θυσίας για την ελευθερία.

Μέσα από τις εκδηλώσεις μας, που καλύπτουν όλο το εύρος αυτής της ιστορικής επετείου, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών και μεταφέρουμε το μήνυμα τους στις νέες γενιές. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ιστορική μας παρακαταθήκη και να αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πάλεψαν για τα ιδανικά της πατρίδας…” Κεντρική ομιλήτρια ήταν κα Αικατερίνη Πάντσιου, εκπαιδευτικός – υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων ενώ ριζίτικο τραγούδι απέδωσε η Συριλιανή Ριζίτικη Παρέα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν μαθητικές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων «cineΜαθήματα» και «Κρήτη, Προφορική Ιστορία» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και συγκεκριμένα:
• Το καταφύγιο του Πλατανιά [Γυμνάσιο Πλατανιά)

• Ένας ανδριάντας , μια ιστορία η θυσία του Λοχία Λαζόπουλου
(Δημοτικό Βουκολιών )

• Κάντανος… ώρα μηδέν! [ΕΠΑΛ Καντάνου]

• Πλακάλωνα 1941 [ ΓΕΛ Κολυμβαρίου]

• Τάναΐς – Και τα λουκέτα δεν άνοιξαν ποτέ [Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας ]
• Μαρίκα…γιατί να φοβάσαι [ Σενάριο – Σκηνοθεσία Ματθαίος Φραντζεσκάκης]

Την Κυριακή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μνημείο Γιανναδάκη, στον χώρο της Αγίας Τριάδας Γαβαλουρίου Βουκολιών, όπου κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης εκτελέστηκε, ο καταγόμενος από τα Λουκουμιχελιανά Βουβών Μιχαήλ Γιανναδάκης. Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πλατανιά κ. Χρυσάνθη Μαραγκουδάκη- Πλοκαμάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο γιος του εκτελεσθέντα, Μιχάλης Γιανναδάκης. Αργότερα, την ίδια μέρα, στη Χρυσαυγή Βουκολιών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο εκεί Μνημείο Πεσόντων, με κεντρικό ομιλητή τον Γεώργιο Πρασιανάκη, δικηγόρο, πρώην Βουλευτή Χανίων ενώ η Ριζίτικη Παρέα Καλλιθέας απέδωσε ριζίτικο τραγούδι.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Πλατανιά για την 84η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Κρίσιμο καλοκαίρι για...

Έως τον Αύγουστο η Nexans συνεχίζει την κατασκευή, αλλά...

Ραντεβού Κ. Τσιάρα με τους κτηνοτρόφους της...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η κατάργησή του στο επίκεντρο της...

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Κρίσιμο καλοκαίρι για...

Έως τον Αύγουστο η Nexans συνεχίζει την κατασκευή, αλλά...

Ραντεβού Κ. Τσιάρα με τους κτηνοτρόφους της...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η κατάργησή του στο επίκεντρο της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καθηλωμένοι οι πραγματικοί μισθοί εδώ και 15 χρόνια

Ο πραγματικός μισθός είναι το ποσό που απομένει μετά...

Η Ελλάδα χάνει 30% νερό από τα συστήματα ύδρευσης

Ο ΟΟΣΑ ζητά άμεσες ενέργειες για την αναπλήρωση των...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ευρωπαϊκό πρόστιμο “μαμούθ”

«Δεν υπήρξε δόλος αλλά διοικητικές αστοχίες». Σύμφωνα με πηγές του...