Συνωστισμός στο ΠΑΓΝΗ: Αγώνας δρόμου για την περίθαλψη ντόπιων και τουριστών

Ημερομηνία:

Πολλές κλινικές δεν έχουν πού να βάλουν τους ασθενείς.

Πληρότητα που ξεπερνά το 100% και φθάνει ως το 200% έχουν 10 κλινικές του ΠΑΓΝΗ που στενάζει υπό το βάρος χιλιάδων περιστατικών. Η προσέλευση έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα νοσοκομεία του νησιού λόγω καλοκαιριού και πολλοί ασθενείς είναι τουρίστες. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, μεγάλος αριθμός κλινικών είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και νοσηλεύουν πολλά περισσότερα περιστατικά από αυτά που προβλέπεται.

Ενδεικτικά, η πληρότητα στην καρδιολογική κλινική φθάνει στο 133% και πολλοί νοσηλευόμενοι είναι ταξιδιώτες που κάνουν διακοπές και έπαθαν έμφραγμα. Στην ψυχιατρική ενηλίκων η πληρότητα είναι 148% και στα οξέα 110%. Στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας – Αγγειογραφίας, η πληρότητα είναι 200% και στην Μονάδα Χημειοθεραπείας 193%. Στην Αιματολογική κλινική υπερβαίνει το 130% και στην κλινική Παιδοαιματολογίας – Ογκολογίας το 142%.

Συνωστισμός στα ΤΕΠ

Μεγάλος συνωστισμός υπάρχει και στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τους ντόπιους ασθενείς, αλλά και τους τουρίστες.

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και τετράτροχα, σε συνδυασμό με την άγνοια των τοπικών οδικών συνθηκών, οδηγούν συχνά σε ατυχήματα.

Κολύμπι, θαλάσσια σπορ, βουτιές, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ή πνιγμούς.

Πτώσεις σε ξενοδοχεία, πισίνες, ή ακόμα και σε πεζοδρόμια, ειδικά μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο και την ανεπαρκή ενυδάτωση, οδηγούν συχνά σε περιστατικά θερμοπληξίας και αφυδάτωσης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, η κατανάλωση φαγητού σε διαφορετικά μέρη και ενίοτε η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερίτιδες.

Έκθεση σε νέα φυτά, έντομα ή τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Το άγχος του ταξιδιού, η αλλαγή περιβάλλοντος και η έκθεση σε νέους παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν χρόνιες παθήσεις σε ορισμένους τουρίστες.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά σε συνδυασμό με τον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα, λιποθυμίες και άλλα προβλήματα υγείας.

Τι λέει η Γ.Γ. των Νοσοκομειακών Γιατρών

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται υπό τρομερή πίεση και με περιορισμένες δυνατότητες ανάπαυσης, την ώρα που τα περισσότερα τμήματα είναι σοβαρά υποστελεχωμένα», είπε στην «Π» η Γρηγορία Μπέτση, Γ.Γ. της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών ν. Ηρακλείου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι όταν λειτουργούν έτσι τα νοσοκομεία, οι συνθήκες νοσηλείας είναι επισφαλείς, ο κίνδυνος να γίνουν λάθη υπαρκτός και ο κίνδυνος μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων, αυξημένος.

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Λέμβος με 37 μετανάστες έφθασε στους Καλούς...

Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι –...

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Λέμβος με 37 μετανάστες έφθασε στους Καλούς...

Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι –...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Ρέθυμνο:Κλείνει ο κύκλος για το «Εγώ κι Εσύ» – 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ παραστάσεις

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Ο κύκλος της παράστασης που...

Φοιτητική αλληλεγγύη στην πράξη: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χανίων & Σύλλογος «Ορίζοντας» ενώνουν δυνάμεις

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά φιλανθρωπικών και κοινωνικών...

Εξαγωγές: Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές για τα κρητικά προϊόντα

Ιδιαίτερα σημαντική άνοδο κατέγραψαν σε ποσότητα οι εξαγωγές κρητικών...