Η κυβέρνηση και οι τρεις τρόποι αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που την πιέζουν καθώς στην Κρήτη αυξάνονται όλο και περισσότερο
Ιδιαίτερα πιεσμένη είναι η κυβέρνηση, μετά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη που ξεπερνούν πλέον τις εκατοντάδες ημερησίως ενώ από την αρχή του έτους οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 8000. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Κυριακή περισσότερα από 950 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στο νησί. Ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα. Η κυβέρνηση λοιπόν, προσπαθεί με συγκεκριμένους τρόπους να αντιμετωπίσει αυτές τις ροές.
Τα τρία επίπεδα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από το κυβέρνηση
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού στη χώρα μας εδώ και περίπου ένα εξάμηνο -και περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες- εστιάζεται στον νότο, γι’ αυτό και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η αντιμετώπιση έχει τρία επίπεδα.
Το λιμενικό και η συνδρομή από το πολεμικό Ναυτικό στο μεταναστευτικό
Το πρώτο είναι η όλο και πιο έντονη παρουσία του λιμενικού με τη συνδρομή του πολεμικού ναυτικού για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντοτε στο πλαίσιο εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διπλωματική οδός για το μεταναστευτικό
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διπλωματική οδό, εξ ου και οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, η χθεσινή και η επικείμενη στις δύο πλευρές της Λιβύης. Εκεί έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία, χρειάζεται και η συνεργασία. Γιατί δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των δικτύων και ετέθησαν όλα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Το ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό
Και το τρίτο είναι το ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεχωρίζω την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και τους υπουργούς αρμόδιους για ζητήματα μετανάστευσης της Ιταλίας και της Μάλτας.
Σύνθετο ζήτημα το μεταναστευτικό στην Κρήτη
Όπως παραδέχονται τα ίδια στελέχη, πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Η Κρήτη δέχεται πολλές πιέσεις, σημειώνουν και τονίζουν ότι ελπίζουμε όλα αυτά τα μέσα να πιάσουν τόπο. Επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα εξαντλήσουν αυστηρότερα και άλλης κλίμακας μέτρα, ούτως ώστε στο τέλος της ημέρας να προστατευθεί η χώρα, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Καταλήγουν, λέγοντας ότι το έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι δεν κάνει εκπτώσεις και πριν και πάνω απ’ όλα είναι με την εφαρμογή του νόμου, την προστασία των πολιτών και όλων όσων πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση. Το έχουμε κάνει ξανά και θα το ξανακάνουμε.
Από τον Γεραπετρίτη στον Πλεύρη
Η Αθήνα προσπαθεί να λύσει το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού με σειρά επαφών στη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ την Κυριακή στη Λιβύη. Η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, σήμερα. Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ. Στόχος της αποστολής στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας είναι η διπλωματική διαχείριση του φαινομένου και η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.