Εορτολόγιο 26 Ιουλίου: Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία – Ποιοι γιορτάζουν

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025, σήμερα Σάββατο 26 Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος της Ρωμαίας. Τιμάται επίσης η μνήμη του Αγίου Ερμολάου του Ιερομάρτυρα, της Αγίας Ωραιοζήλης και της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Εορτολόγιο 26 Ιουλίου: Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία – Ποιοι γιορτάζουν
Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα εορτάζουν τα εξής ονόματα:

Ερμόλαος, Ερμολία, Λία
Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη,
Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Παρασκευάς, Πάρης,
Πάρις
Έρση
Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής
Από τις μεγαλύτερες Αγίες του Χριστιανισμού, τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας του Αδριανού (βασιλεία 117-138 μ.Χ.). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή στη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ’ οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Τα φρικτά βασανιστήρια και η θεραπεία του Αντωνίνου

Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση.

Ο Αντωνίνος διέταξε να τη ρίξουν σε ένα καζάνι, όπου όμως η Αγία έμενε αλώβητη. Αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο και έτσι την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

Το τέλος
Μετά από χρόνια ο Μάρκος Αυρήλιος εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Πέρασε και πάλι από διάφορα βασανιστήρια. Πέθανε δια αποκεφαλισμού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Σύνοδος της Κρήτης εκλέγει νέους Μητροπολίτες:...

Αύριο, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, συνεδριάζει η Σύνοδος της Εκκλησίας...

Εορτολόγιο 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Η Σύνοδος της Κρήτης εκλέγει νέους Μητροπολίτες:...

Αύριο, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, συνεδριάζει η Σύνοδος της Εκκλησίας...

Εορτολόγιο 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στοπ από το ΣτΕ στο οικολογικό έγκλημα στη Μήλο

Το ανώτατο δικαστήριο έπαυσε τις εργασίες και ανέστειλε την...

Αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου και επίσημα ο Χρήστος Παπαδάκης

Και επίσημα αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου είναι ο Χρήστος Παπαδάκης....

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: Γιατί βγήκαν εκτός ελληνικής αγοράς 230 φάρμακα

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΦ για τον κατάλογο με τα...

Συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας...