Χανιά:Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ΄΄Οι Μάρτυρες του ΜαουτΧαουζεν΄΄στον ιστορικό Ναό Αγίου Αντωνίου Λάκκων.

Ημερομηνία:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ” ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ – ΛΑΚΚΟΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

«ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ»

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Ενορία Αγίου Αντωνίου Λάκκων, την Τοπική Κοινότητα Λάκκων, την Ένωση Απανταχού Λακκιωτών και το Κληροδότημα Χατζημιχάλη Γιάνναρη, διοργανώνουν εκδήλωση Τιμής και Μνήμης την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 10:30 π.μ., στον ιστορικό Ναό Αγίου Αντωνίου Λάκκων.

Πρόκειται για το καθιερωμένο αφιέρωμα σε ένδειξη ισόβιας αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τους 31 Λακκιώτες που, ξημέρωμα της 10ης Φεβρουαρίου 1944, στη διάρκεια ολονύκτιας εφόδου από το ναζιστικό γερμανικό στρατό κατοχής σε χωριά της περιοχής και μετά από κύκλωση των Λάκκων, αποσπάστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, όπου 23 από αυτούς άφησαν, μαζί με όλους όσοι μαρτύρησαν εκεί, την τελευταία τους πνοή.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η ιατρός Δρ. Πηνελόπη Ντουντουλάκη, ποιήτρια και συγγραφέας του επτάτομου έργου « Η Μνήμη και η Στάχτη» στο οποίο κατέγραψε μεταξύ άλλων και τις βιωματικές αφηγήσεις επιζώντων Χανιωτών, ομήρων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός και Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου.

Στα πλαίσια της ως άνω καθιερωμένης επετειακής εκδήλωσης και σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του κινηματογράφου ΑΤΤΙΚΟΝ Κο Γιάννη Μαζοκοπάκη, θα προβληθεί ξανά στα Χανιά το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 5μ.μ. η ταινία «MAUTHAUSEN».

Πρόκειται για την εμβληματική και βραβευμένη δημιουργία των σκηνοθετών Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, με το κορυφαίο μουσικό αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη και με απόδοση ποίησης – αδημοσίευτου κειμένου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ερμηνεία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (φωνή) και Άρη Ζέρβα (τσέλο), γυρισμένη στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν. (παραγωγή “Syllipsis”, 2023, διάρκεια προβολής 91’ ).

Οι προβολές θα γίνουν παρουσία του σκηνοθέτη-ερμηνευτή Αρίσταρχου Παπαδανιήλ.

ΒΡΑΒΕΙΑ “MAUTHAUSEN”

CANNES CORPORATE MEDIA & TV AWARDS (ΓΑΛΛΙΑ) 2025

AUSTRIAN FILMFESTIVAL (ΑΥΣΤΡΙΑ) 2025

TERRES TRAVEL FESTIVAL – FILMS & CREATIVITY (ΙΣΠΑΝΙΑ) 2025

FINISTERRA BRAZIL FILM ART & TOURISM FESTIVAL (ΒΡΑΖΙΛΙΑ) 2025

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ» (ΕΛΛΑΔΑ) 2025

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» (ΚΥΠΡΟΣ) 2025

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ» (ΕΛΛΑΔΑ ) 2025

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ ) 2025

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ» (ΕΛΛΑΔΑ ) 2025

LONDON GREEK FILM FESTIVAL LGFF (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ) 2023

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ (ΕΛΛΑΔΑ ) 2023

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πολιτική συγκέντρωση-κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤΕ Χανίων...

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ κόβει την πίτα...

Ε Π Κ Κρήτης: ” χάκερ” εξαπάτησε...

Νέα καταγγελία στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από καταναλωτρια...

Πολιτική συγκέντρωση-κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤΕ Χανίων...

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ κόβει την πίτα...

Ε Π Κ Κρήτης: ” χάκερ” εξαπάτησε...

Νέα καταγγελία στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από καταναλωτρια...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πολιτική συγκέντρωση-κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ κόβει την πίτα...

Ε Π Κ Κρήτης: ” χάκερ” εξαπάτησε Χσνιωτισσα, αρπαζοντας ,από την χρεωστική της κάρτα, 800 ευρώ

Νέα καταγγελία στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από καταναλωτρια...

Δημογραφικό: Βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα – Γιατί οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται

Όσο ο πληθυσμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία βαίνει...