Λατομείο στις Γούρνες: Βροντερό «όχι» από φορείς, αλλά η επένδυση προχωρά

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουρνών, Νίκος Σωμαράς, μιλά στο Cretalive για τις ενέργειες κατοίκων και φορέων και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις εφόσον προχωρήσει η αδειοδότηση.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται κάτοικοι και φορείς στις Γούρνες, αντιδρώντας στην προοπτική λειτουργίας λατομείου στην περιοχή, με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουρνών Πεδιάδος, Νίκο Σωμαρά, να επισημαίνει στο Cretalive ότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο.

Όπως αναφέρει, οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια τις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για τον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Ο κ. Σωμαράς υποστηρίζει ότι το 2022 είχε συναφθεί μισθωτήριο μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και ιδιωτικής εταιρείας για την έκταση, σημειώνοντας ότι στο σχετικό συμφωνητικό γίνεται αναφορά σε χρήση για «αποκατάσταση». Όπως λέει, οι κάτοικοι αμφισβητούν κατά πόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνάδει με τις μελέτες που ακολούθησαν για τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας είχαν συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, στον οποίο παρουσίασαν τις ενστάσεις τους και τις επιπτώσεις που, όπως υποστηρίζουν, θα έχει η λειτουργία του λατομείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουρνών, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα εξεταζόταν η δυνατότητα προσβολής του μισθωτηρίου. «Πέρασαν δυόμισι χρόνια, κάναμε ξανά και ξανά συναντήσεις», αναφέρει, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων για το γεγονός ότι, όπως λέει, δεν υπήρξε τελικά κάποια σχετική ενέργεια.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και σειρά τοπικών φορέων έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στην προοπτική του λατομείου. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο και υπηρεσίες και φορείς που εξέτασαν την υπόθεση, ενώ υπενθυμίζει και κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει οι κάτοικοι το 2024.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Όπως επισημαίνει, παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις στην Κρήτη, στη συνέχεια αρμόδια υπουργεία και κεντρικές υπηρεσίες έδωσαν θετικές γνωμοδοτήσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας. Ειδικά για το αρχαιολογικό σκέλος, αναφέρει ότι ενώ η αρμόδια υπηρεσία στο Ηράκλειο είχε εκφραστεί αρνητικά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Σωμαρά, η διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αδειοδότηση, καθώς απομένουν ακόμη ορισμένα στάδια μέχρι την έκδοση της σχετικής άδειας.

Οι κάτοικοι, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειές τους. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί γενικές συνελεύσεις και έχει συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στις άμεσες κινήσεις τους περιλαμβάνεται συνάντηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με στόχο να καταθέσουν τις θέσεις τους πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Στις ενέργειες συμμετέχει, όπως αναφέρει ο κ. Σωμαράς, και ο Δήμος.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ζητούν από την Αρχιεπισκοπή να προχωρήσει σε ενέργειες για το μισθωτήριο, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

«Αν δεν πάρουμε άμεσα διαβεβαιώσεις ότι θα προσβληθεί το μισθωτήριο, θα πάμε έξω από την Αρχιεπισκοπή όλη η περιοχή», τονίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουρνών, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.


Cretalive

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Φρέσκο ελαιόλαδο: Τι σημαίνει πραγματικά «νέας εσοδείας»...

Με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου επιστρέφουν στα...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Τρίτη 29...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Κρήτης θα...

Φρέσκο ελαιόλαδο: Τι σημαίνει πραγματικά «νέας εσοδείας»...

Με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου επιστρέφουν στα...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Τρίτη 29...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Κρήτης θα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ενοίκια: Από 1η Ιουλίου 2027 μόνο μέσω τράπεζας – Τι χάνουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες με πληρωμή σε μετρητά

Περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς πληρωμής...

Φρέσκο ελαιόλαδο: Τι σημαίνει πραγματικά «νέας εσοδείας» – Πώς ξεχωρίζει και πώς διατηρείται σωστά

Με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου επιστρέφουν στα...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Γιατί διπλασιάστηκαν τα περιστατικά στους κάτω των 50 – Τι έχει αλλάξει σε 3 δεκαετίες

Μελέτη αποκαλύπτει αύξηση κυρίως στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια στις...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου – Όλες οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Κρήτης θα...