Βορίζια: Από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό με “βραχιολάκι” ο 43χρονος αγροτοκτηνοτρόφος-Ο λόγος αποφυλάκισης

Ημερομηνία:

Για την υπόθεση του Αμαρίου και όσων είχαν καταγγελθεί από ιδιοκτήτες γης στην περιοχή-Πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης/Εκτός φυλακής υπό όρους και οι δύο ανιψιοί.

της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τρεις μήνες μετά την προφυλάκισή του για την υπόθεση του Αμαρίου και τις καταγγελίες ιδιοκτητών γης για καταπατήσεις, τραμπουκισμούς, απειλές και εκβιασμούς, ο 43χρονος αγροτοκτηνοτρόφος από τα Βορίζια βγαίνει από τη φυλακή, όμως θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση σε κατ’ οίκον περιορισμό. Με διάταξη της ανακρίτριας Ρεθύμνου η προσωρινή του κράτηση αντικαθίσταται με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση, στην πρώτη εφαρμογή του «βραχιολιού» σε τοπικό επίπεδο. Καθοριστικό ρόλο για την αποφυλάκιση του φέρεται να διαδραμάτισαν τα νεότερα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας του 43χρονου, πατέρα εννέα παιδιών, βάσει της σχετικής αιτήσεως που υποβλήθηκε από μέρους της υπεράσπισης στις 14 Ιουλίου.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της ανακρίτριας δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των κατηγοριών ούτε θεωρεί ότι έχουν αποδυναμωθεί οι ενδείξεις σε βάρος του 43χρονου. Αντίθετα, αναγνωρίζει ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην προσωρινή του κράτηση, καθώς εκτιμάται ότι, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται, υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων, ακόμη και ομοειδών, αδικημάτων. Ωστόσο, μετά την προφυλάκισή του (κατόπιν διαφωνίας εισαγγελέα-ανακρίτριας, είχε αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο) φέρεται να προέκυψαν νέα δεδομένα για την υγεία του, με σοβαρότερο το αιφνίδιο συγκοπτικό επεισόδιο που υπέστη στις 10 Ιουλίου μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και την επείγουσα διακομιδή του στο «Αττικόν». Μάλιστα, βάσει των ιατρικών εγγράφων, προκύπτει ανάγκη επίσπευσης της καρδιοχειρουργικής επέμβασης στην οποία πρέπει να υποβληθεί.

“Τα περιστατικά αυτά, και ιδίως το λιποθυμικό επεισόδιο, η επείγουσα νοσοκομειακή διακομιδή και η σημαντική χρονική επίσπευση της προγραμματισμένης επέμβασης, αποτελούν νεότερα στοιχεία δικαιολογούν την εκ νέου στάθμιση της αναγκαιότητας εξακολούθησης της προσωρινής κράτησης. Η προστασία της υγείας του αιτούντος και η ανάγκη απρόσκοπτης πρόσβασής του στην εξειδικευμένη θεραπεία που απαιτεί η κατάστασή του πρέπει να συνεκτιμηθούν με τους δικονομικούς σκοπούς για τους οποίους επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό.

Στη διάταξη υπάρχει πρόβλεψη για τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις του 43χρονου από και προς το Ωνάσειο. Η εξαίρεση αφορά την πραγματοποίηση της καρδιοχειρουργικής επέμβασης, την εισαγωγή και νοσηλεία του, τον αναγκαίο προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό έλεγχο, αλλά και την εν γένει παρακολούθησή του από τους θεράποντες γιατρούς. Οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ιατρικό σκοπό και για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Παράλληλα, προβλέπεται ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας ηλεκτρονικής επιτήρησης και προσκόμιση των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων, εφόσον ζητηθούν. Στη διάταξη περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη στο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ένα έκτακτο και επείγον περιστατικό υγείας. Σε αυτή την περίπτωση ο 43χρονος μπορεί να εξέλθει από την κατοικία του και να μεταβεί στο πλησιέστερο κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενημερώνοντας αρμοδίως. Με αφορμή την αποφυλάκιση και τον κατ’ οίκον περιορισμό με “βραχιολάκι” για λόγους υγείας, οι συνήγοροι του 43χρονου, κ. Θεονύμφη Μπέρκη και κ. Γιάννης Καραϊσκάκης, σχολίασαν: “Η εφαρμογή των αρχών αναγκαιότητας και αναλογικότητας στην συγκεκριμένη περίπτωση καλλιεργεί στους πολίτες αδιαμφισβήτητα το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης στα δικαιοδοτικά όργανα”.

Υπό όρους αποφυλακίζονται και οι δύο συγκατηγορούμενοι-ανιψιοί του 43χρονου, οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης του Οργανωμένου και είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Τους δύο άνδρες εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη και Ελένη Σαμαριτάκη.

Τον περασμένο Μάιο, ο 43χρονος θείος και τα δύο ανίψια του, 44 και 39 ετών, αγροτοκτηνοτρόφοι από τα Βορίζια, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο μιας μεγάλης δικογραφίας που αφορούσε όσα καταγγέλλονταν ότι συνέβαιναν επί χρόνια στην περιοχή του Αμαρίου. Το Cretalive είχε καταγράψει τότε τις σοβαρές καταγγελίες ιδιοκτητών αγροτικών περιουσιών, αλλά και τις καταθέσεις κατοίκων που περιέγραφαν, σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, ένα καθεστώς φόβου και ανομίας, με αναφορές σε εκβιασμούς, απειλές, ξυλοδαρμούς, καταστροφές περιουσιών και καλλιεργειών. Στις καταθέσεις περιγράφεται ότι ιδιοκτήτες εξαναγκάζονταν να σιωπούν ή να εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους.

Κάποιοι μάλιστα από τους καταγγέλλοντες είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει στην Εισαγγελία Ρεθύμνου, την οποία κοινοποιούσαν στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης αλλά και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τον Φεβρουάριο του 2024. Η μηνυτήρια αναφορά, στην οποία είχε αναφερθεί το Cretalive.gr τον Σεπτέμβριο του 2024, με αφορμή τον ξεσηκωμό κατοίκων διαφόρων περιοχών της Κρήτης για τις τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους από τα ανεπιτήρητα κοπάδια, στρέφονταν κατά των τριών αγροτοκτηνοτρόφων από τα Βορίζια, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης. Της μηνυτήριας αναφοράς είχε προηγηθεί έγγραφη καταγγελία την οποία συνυπέγραφαν 100 συγχωριανοί και κοντοχωριανοί των πέντε που κατέθεσαν την μηνυτήρια αναφορά. Από τότε έκαναν λόγο για την “εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ανομίας, φόβου και αυθαιρεσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στη δικογραφία αποδίδεται επίσης ότι βασικοί κατηγορούμενοι αλλά και σύζυγοι τους υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο που δεν κατείχαν με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της απάτης των κοινοτικών ενισχύσεων. Τους αποδίδεται ότι μέσα σε μία 5ετία εισέπραξαν παράνομα για επιδοτήσεις ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά.


Cretalive

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 27 Αυγούστου...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου,...

Social media: ελευθερία, τοξικότητα, όρια και ευθύνη

Γεώργιος Μυσιρλάκης Κάθε εποχή έχει τον δικό της δημόσιο χώρο....

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 27 Αυγούστου...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου,...

Social media: ελευθερία, τοξικότητα, όρια και ευθύνη

Γεώργιος Μυσιρλάκης Κάθε εποχή έχει τον δικό της δημόσιο χώρο....
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 27 Αυγούστου – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου,...

Social media: ελευθερία, τοξικότητα, όρια και ευθύνη

Γεώργιος Μυσιρλάκης Κάθε εποχή έχει τον δικό της δημόσιο χώρο....

Όταν η κλιματική αλλαγή βάζει «νάρκη» στον τουρισμό

Η οικονομική κρίση από καύσωνες και πυρκαγιές στη Γηραιά...