Με 282 βιβλία το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση της Φρανκφούρτης

Ημερομηνία:

Παρούσα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 7 έως 11 Οκτωβρίου θα είναι η Ελλάδα. Η εθνική αντιπροσωπεία, συμμετέχοντας για πρώτη φορά υπό την οργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο παρουσίασης με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, δυνατότητες δικτύωσης και ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Το περίπτερο της Ελλάδας, το οποίο γειτνιάζει με τα αντίστοιχα της Ιταλίας, της Γερμανίας, ισχυρών παικτών στη διεθνή αγορά του βιβλίου αλλά και της Τσεχίας, φετινής τιμώμενης χώρας, έχει διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει εκδηλώσεις αλλά και να αποτελέσει σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του βιβλίου, Ελλήνων και ξένων εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών αλλά και του αναγνωστικού κοινού.

Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κυκλοφορίες των 47 εκδοτικών οίκων που δήλωσαν φέτος συμμετοχή, με τους 30 εξ αυτών να έχουν φυσική παρουσία στην έκθεση.

Ανάμεσά τους θα είναι μεταξύ άλλων οι Βακχικόν, Διόπτρα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Εστία, Ικαρος, Ιωλκός, Κάκτος, Καστανιώτης, Καπόν, Κέδρος, Κλειδάριθμος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και Ψυχογιός. Κάθε οίκος θα φιλοξενηθεί με έξι τίτλους του ενώ συνολικά 282 βιβλία όλων των κατηγοριών θα βρεθούν στις προθήκες του περιπτέρου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν σε έντυπη και ψηφιακή μορφή πέντε κατάλογοι – εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού υπό τον τίτλο «Books from Greece», με επιλογή της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής των τελευταίων ετών.

Οι κατάλογοι θ’ αφορούν στις κατηγορίες της μυθοπλασίας, των μη μυθοπλαστικών έργων, της ποίησης, των graphic novels και της παιδικής λογοτεχνίας.

Οι εκδηλώσεις

Ανάμεσα στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ελληνικό περίπτερο θα είναι η συζήτηση του συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη με την ατζέντισσα λογοτεχνίας Κατερίνα Φράγκου για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς» από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Νεριτάν Ζιντζιρία (9/10).

Ακόμα, ο συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας θα συνομιλήσει με τη μεταφράστριά του Μικαέλα Πρίνζιτζερ για τη μετάφραση του βιβλίου του «Σινική μελάνη» στα γερμανικά (9/10). Αντίστοιχα, η επίσης συγγραφέας Μαρίνα Πετσάλη θα συναντηθεί με τη διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και μεταφράστρια Ειρήνη Παπακυριακού και τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Ρούντολφ Χέρζογκ για το βιβλίο της «Δεν ήταν μέθη» (10/10).

Στο ίδιο μοτίβο, η Χριστίνα Ανδρίτσου, μεταφράστρια των «Μαύρων» του Αρκά θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι για συζήτηση με τον Χρήστο Καρβούνη, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία για τη μετάφραση του μαύρου χιούμορ σε ξένη γλώσσα (10/10). Τέλος, ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Αστερίου θα συνομιλήσει με τον γερμανό εκδότη Γιοργκ Μπέκεν για τη μετάφραση του βιβλίου του «Μικρές αυτοκρατορίες. Murrati. Ενας αποχαιρετισμός».

Αρωμα Ελλάδας θα έχει και το γενικό πρόγραμμα της έκθεσης με δύο εκδηλώσεις που εντάχθηκαν εκεί.

Ετσι, ο εικονογράφος του graphic novel «Αριστοτέλης», θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» Γιάννης Κόλτερμαν για τη δημιουργική διαδικασία και τις καλλιτεχνικές του επιλογές που αφορούν την εικονογραφική απόδοση της ζωής και του έργου του φιλοσόφου (9/10).

Επίσης, η βουλγάρα συγγραφέας Ρενέ Καραμπάς θα έρθει σε διάλογο με τον συγγραφέα και μεταφραστή Χρήστο Αστερίου, με συντονίστρια την Κέλλυ Δημοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Εκδόσεων του Ιδρύματος, με θέμα τον μετασχηματισμό της έρευνας σε μυθοπλασία.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κανονικά την Κυριακή ο Ημιμαραθώνιος στο Αρκαλοχώρι

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα δεν...

Κρήτη: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τα επόμενα τρία...

Ιδιαίτερα δύσκολα προμηνύονται τα επόμενα τρία 24ωρα για την...

Κανονικά την Κυριακή ο Ημιμαραθώνιος στο Αρκαλοχώρι

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα δεν...

Κρήτη: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τα επόμενα τρία...

Ιδιαίτερα δύσκολα προμηνύονται τα επόμενα τρία 24ωρα για την...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κανονικά την Κυριακή ο Ημιμαραθώνιος στο Αρκαλοχώρι

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα δεν...

Αεροπλάνα με τουρίστες πάνε κι έρχονται στο «Νίκος Καζαντζάκης» – Με αύξηση και ο Σεπτέμβριος

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα διακινήθηκαν περισσότεροι...

Κρήτη: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τα επόμενα τρία 24ωρα – Έρχονται δύο νέα κύματα κακοκαιρίας

Ιδιαίτερα δύσκολα προμηνύονται τα επόμενα τρία 24ωρα για την...

Σε πρόωρη αποπληρωμή δημόσιου χρέους ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τον EFSF προχώρησε η Ελλάδα

H Ελλάδα αποπλήρωσε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ποσό 2,5...