Αεροπορικές εταιρείες: Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. επιβατών το 2024

Ημερομηνία:

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Περίπου 407 δισ. ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο αναμένουν ότι θα μεταφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024, αριθμό που χαρακτηρίζεται “ιστορικό ρεκόρ” και υπερβαίνει τα 4,54 δισ. που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς το 2019.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) από φέτος, οι αερομεταφορείς διέγραψαν τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν από την Covid-19, επανερχόμενες στο πράσινο με συσσωρευμένα καθαρά κέρδη 23,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την IATA, η οποία υπερδιπλασίασε τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο για 9,8 δισ. δολάρια.

Πρόβλεψη για 2023
Για φέτος η IATA προέβλεψε 4,29 δισ. αεροπορικά ταξίδια, αναθεωρώντας λίγο προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιούνιο για 4,35 δισ.

Για το 2024, τα κέρδη αναμένεται “να σταθεροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό” στα 25,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την IATA, σε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κύκλο εργασιών 964 δισ., σε σύγκριση με τα 896 που υπολογίζονταν για το 2023 και τα 838 δισ. του 2019.

Οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν αθροιστικές απώλειες περίπου 183 δισ. δολαρίων μεταξύ του 2020 και του 2022 καθώς ήταν ένας από τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού, λόγω του κλεισίματος συνόρων και άλλους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις.

«Δεδομένων των μαζικών απωλειών των τελευταίων ετών», τα κέρδη που αναμένονται το 2024 «δείχνουν την ανθεκτικότητα του αεροπορικού τομέα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Γουίλι Γουόλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον “εξαιρετικό ρυθμό ανάκαμψης”. Ωστόσο «φαίνεται ότι η πανδημία στοίχισε τέσσερα χρόνια ανάπτυξης στον τομέα», επισήμανε ο Γουόλς.

«Από το 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούμε να μπούμε σε πιο φυσιολογικές πορείες ανάπτυξης, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα φορτία», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της IATA.

Η ισχυρή ανάκαμψη το 2023 είχε αποτέλεσμα υψηλές τιμές εισιτηρίων, καθώς η ζήτηση για ταξίδια ξεπερνούσε τις δυνατότητες των εταιρειών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από καθυστερημένες παραδόσεις αεροπλάνων και άλλες επιχειρησιακές δυσκολίες. Η τάση αυτή δείχνει να επιβραδύνεται το 2024, σύμφωνα με την IATA. Παράλληλα τα ποσοστά πληρότητας των αεροπλάνων έχουν ήδη επανέλθει στα επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το τέλος της ιδιοκτησίας: Η γενιά που...

Η γενιά μας πληρώνει διαρκώς με τον μήνα για...

Τράπεζες: Τι ισχύει για τις συναλλαγές τη...

Περιορισμοί θα ισχύσουν στις τραπεζικές συναλλαγές τη Μεγάλη Δευτέρα,...

Το τέλος της ιδιοκτησίας: Η γενιά που...

Η γενιά μας πληρώνει διαρκώς με τον μήνα για...

Τράπεζες: Τι ισχύει για τις συναλλαγές τη...

Περιορισμοί θα ισχύσουν στις τραπεζικές συναλλαγές τη Μεγάλη Δευτέρα,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πεπτικό: Τι παθαίνουμε όταν δεν τρώμε κρέας για μεγάλο διάστημα; Έρευνα απαντά

Ορισμένοι άνθρωποι που διακόπτουν την κατανάλωση κρέατος για μεγάλο...

Υπέρταση: Τι συμβαίνει και δεν μειώνεται, πού κρύβεται η λύση

Μεγάλη αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από το ¼...

Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου

Ο Λευτέρης Πετρούνιας εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό...