Άγ. Νικόλαος: Στο υπό ανακαίνιση μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού – Τι ειπώθηκε για τη Σπιναλόγκα

Ημερομηνία:

Το μουσείο Αγίου Νικολάου, στο οποίο γίνεται εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση, επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Το Μουσείο που παραμένει κλειστό εδώ και δέκα χρόνια λόγω κατασκευής των νέων αιθουσών, θα ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο του 2023, όπως ανέφερε στην Υπουργό η Διευθύντρια της ΚΔ Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού.

Να τρέξει γρηγορότερα το έργο κατασκευής των νέων αιθουσών, ζήτησε η Υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το οφείλουμε στην τοπική κοινωνία».

Έλλειψη προσωπικού

Σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, του δημάρχου Αντώνη Ζερβού, του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη, αντιδημάρχων και φορέων της πόλης, τέθηκε η έλλειψη προσωπικού που αποτελεί ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Αγίου Νικολάου. Η Υπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμούν νέοι αρχαιολόγοι και άλλες λοιπές ειδικότητες να καλύψουν θέσεις σε περιφερειακά μουσεία όπως αυτό του Αγίου Νικολάου, ωστόσο όπως δήλωσε αρμόδιο να δώσει κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους να έρθουν στην Περιφέρεια είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κ. Μενδώνη επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας «υποχρηματοδότηση του έργου της Υλοποίησης μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, αυτή ήταν η βασική αίτια που καθυστέρησε», όπως δήλωσε, «την υλοποίηση του έργου».

Η Σπιναλόγκα

Η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκα ο φωτισμός, η υδροδότηση η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού η συντήρηση και επέκταση του προβλήτα είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε στην κ. Μενδώνη ο κ. Ζερβός.

Η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στο ζήτημα της αυτοτελούς ένταξης της Σπιναλόγκα στην ΟΥΝΕΣΚΟ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περάσει, μπορεί ωστόσο να ενταχθεί στο συριακό σύστημα των οχυρωματικών μνημείων της Μεσογείου. Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση διαχρονικά του Δήμου Αγίου Νικολάου, κάτι που ήξερε από την αρχή το Υπουργείο πολιτισμού και στη βάση αυτή συντάχθηκε ο φάκελος, είναι το μνημείο της Σπιναλόγκα να αναγνωριστεί αυτοτελώς από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως ένας μνημείο ανθρώπινου πόνου. «Το ζήτημα δεν είναι να ενταχθούμε ως άλλο ένα οχυρωματικό μνημείο, θα δώσουμε τον αγώνα για τη Σπιναλόγκα», είπε ο Δήμαρχος. Το 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμης ηλεκτροδότησης με καλώδιο, δήλωσε το στέλεχος του ΔΕΔΥΕ.

Το ζήτημα της τροποποίησης της Β Αρχαιολογικής ζώνης στο Καλό Χωριό προκειμένου να απεγκλωβιστούν περιουσίες και να αξιοποιηθούν, έθιξε στην Υπουργό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το περιθώριο των χρηματοδοτήσεων των έργων του από το ταμείο ανάκαμψης συζήτησε με την υπουργό ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας συνεργάζεται όπου χρειάζεται προκειμένου να τρέξουν όλα τα έργα.https://www.ertnews.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Αγίου Νικολάου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου),...

Λασίθι:Σύλληψη πέντε ατόμων με ναρκωτικά

Σύλληψη -5- ημεδαπών για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

Δήμος Αγίου Νικολάου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου),...

Λασίθι:Σύλληψη πέντε ατόμων με ναρκωτικά

Σύλληψη -5- ημεδαπών για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πεπτικό: Τι παθαίνουμε όταν δεν τρώμε κρέας για μεγάλο διάστημα; Έρευνα απαντά

Ορισμένοι άνθρωποι που διακόπτουν την κατανάλωση κρέατος για μεγάλο...

Υπέρταση: Τι συμβαίνει και δεν μειώνεται, πού κρύβεται η λύση

Μεγάλη αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι πάνω από το ¼...

Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου

Ο Λευτέρης Πετρούνιας εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό...