Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για καταστήματα και υπηρεσίες

Ημερομηνία:

Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι του Αγίου Πνεύματος – Πώς αμείβεται η εργασία
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν είναι επίσημη αργία, ωστόσο ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων αργούν.

Αφορά ανθρώπους που θεωρείται ότι παρέχουν πνευματική εργασία. Σε αυτούς, κατά τον νόμο περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπαλλήλους και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης δεν κυκλοφορούν εφημερίδες.

Επιπλέον, κλειστές σε όλη τη χώρα θα είναι οι τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους και τα φαρμακεία. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά.

Κλειστά θα μείνουν του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα, με αποφάσεις των τοπικών εμπορικών Συλλόγων, σε: Κεντρική Μακεδονία, Θράκη, Πάτρα, Λαμία.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Κανονικά επίσης λειτουργούν φούρνοι και πρατήρια καυσίμων. Το ίδιο ισχύει και για τις λαϊκές αγορές.

Κλειστά φαρμακεία στην Αττική
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα φαρμακεία που εφημερεύουν.

Πώς αμείβεται η εργασία για όσους είναι αργία
Για την αργία του Αγίου Πνεύματος, σε όσες περιπτώσεις θεωρείται αργία, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα αυτή.

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει, παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη αργία, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το θερινό ηλιοστάσιο,...

3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Γεύσεων και Φιλίας: Ένα...

Το 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Γεύσεων και Φιλίας πραγματοποιήθηκε με...

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το θερινό ηλιοστάσιο,...

3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Γεύσεων και Φιλίας: Ένα...

Το 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Γεύσεων και Φιλίας πραγματοποιήθηκε με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ασφυκτικό πρέσινγκ για αλκοτέστ: όπου γλέντι και χαρά, η ΕΛ.ΑΣ πρώτη!

Διευρύνεται σημαντικά η ακτίνα των ελέγχων στις πόλεις και...

Ελλάδα: Τα 10 επαγγέλματα με σχεδόν μηδενική ανεργία – Πού υπάρχει ζήτηση

Η λίστα των επαγγελμάτων με μηδενική ανεργία μέχρι το...

Αλάτι: Πόσο πρέπει να τρώμε την ημέρα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο...

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιδεινώνει την υπνική άπνοια

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η υπερθέρμανση του πλανήτη,...