Αγριεύει ο καιρός και στην Κρήτη

Αγριεύει ο καιρός και στην Κρήτη . Αν και οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας θα έχουν ένα τυπικό χαρακτήρα διέλευσης Βαρομετρικού χαμηλού και στη συνέχεια ….

Αν και οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας θα έχουν ένα τυπικό χαρακτήρα διέλευσης Βαρομετρικού χαμηλού και στη συνέχεια επικράτηση του Βορείου ψυχρού ρεύματος, απο το απόγευμα της Κυριακής και μετά, όπως τονίζει ο Μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, απαιτείται μια ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας των υψηλών βροχομετρικών που έχουν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν στο νησί μας και για το λόγο αυτό μπορεί να προκληθούν κάποια προβλήματα.

Προσοχή επιβάλλουν και οι ενισχυμένοι Βορειάδες οι οποίοι θα προκαλέσουν και υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Λέκκα η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από το Σάββατο.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Πολύ πιο ήπια εμφανίζεται, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, η ψυχρή εισβολή που αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ηπειρωτική χώρα.

Τα φαινόμενα βροχών και χιονόπτωσης θα έχουν και αυτά με τη σειρά τους πολύ πιο ήπιο και περιορισμένο χαρακτήρα, απότι αρχικά είχε προβλεφθεί, ενώ και οι θυελλώδεις άνεμοι περιορίζονται περισσότερο στο Βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο.

Αναμενόμενη φυσικά για τις βόρειες περιοχές της χώρας είναι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασία, σε επίπεδα όμως συνήθη για την εποχή λόγω αυτής της ψυχρής εισβολής.

Στην Κρήτη αναμένεται να επικρατήσει ένας τυπικός άστατος καιρός από την δημιουργία ενός Βαρομετρικού χαμηλού για το Σάββατο έως και το μεσημέρι της Κυριακής.

Στη συνέχεια όμως με την σταδιακή απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά εισβάλει το Βόρειο ψυχρότερο ρεύμα επιφυλάσσοντας περισσότερες βροχές, και πιθανά κατά τόπους πιο έντονες, από την Κυριακή το απόγευμα και για την Δευτέρα.

Από αύριο Σάββατο αναμένονται να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες βροχές από τα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης, ενώ μικρή πιθανότητα δείχνουν να έχουν οι βόρειες περιοχές για την εκδήλωση κάποιων τοπικών πρόσκαιρων φαινομένων βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4, τοπικά σε βόρειες περιοχές έως και τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε καλά επίπεδα με την ελάχιστη στους 8 με 10°C (κατά τόπους θα είναι αρκετά χαμηλότερη) και τις μέγιστες στους 15 με 17°C.

Την Κυριακή το πρωί αναμένεται να διατηρηθούν γενικά καλές καιρικές συνθήκες με λίγο πιο άστατο και βροχερό σκηνικό του καιρού και πάλι στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ενώ και οι άνεμοι θα διατηρούν την Νότια , Νοτιοανατολική έως και Ανατολική τάση τους αργότερα με εντάσεις στα 3 – 4, τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ.

Σταδιακά όμως πριν από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει να εισβάλει από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης το Βόρειο ενισχυμένο ψυχρό ρεύμα το οποίο θα επεκτείνεται και ανατολικότερα.

Έτσι λοιπόν θα ξεκινήσουν και οι βροχές να εμφανίζονται σταδιακά σε ολόκληρη την Κρήτη, ενισχυόμενες πρώτα από τα δυτικά, με αναμενόμενη ένταση τους τις βραδινές – νυκτερινές και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας σε ολόκληρη την Κρήτη.

Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες στο διάστημα αυτό. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν φθάνοντας σε εντάσεις τα 6 – 7, τοπικά στα δυτικά, στα πελάγη και στα νότια της Κρήτης έως και τα 8 Μποφώρ.

Οι χιονοπτώσεις θα κάνουν πιθανά την εμφάνιση τους την Δευτέρα το πρωί αλλά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, άνω των 1.500 μέτρων. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά από την Κυριακή το απόγευμα και μετά.

Την Δευτέρα αναμένεται να επικρατήσει γενικά σε ολόκληρη την Κρήτη το βροχερό σκηνικό του καιρού με τις βροχές να είναι περισσότερο κατά τόπους έντονες στα βόρεια τμήματα του νησιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 6 -7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ, προκαλώντας αντίστοιχα και υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο με τε την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 5 έως 7°C και την μέγιστη στους 10 έως και τους 13°C.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεχίσουν οι βροχές από το Βόρειο ρεύμα να επηρεάζουν ακόμη τα βόρεια τμήματα της Κρήτης αλλά από το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ύφεση του καιρού και σταδιακή βελτίωση του μέχρι τις απογευματινές ώρες σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι Βόρειοι άνεμοι εξασθενούν και αυτοί σταδιακά και μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα κυμαίνονται στα 4 Μποφώρ και τοπικά στα πελάγη έως και τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία το πρωί θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει λίγο υψηλότερα.

Νεότερα προγνωστικά δεδομένα θα μας δώσουν καλύτερη προγνωστική εικόνα για το χρόνο διατήρησης της καλοκαιρίας από την Τρίτη το βράδυ και μετέπειτα.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος , MSc

Τα σχόλια είναι κλειστά.