Άγρυπνοι από τους συνεχείς σεισμούς, οι Ισλανδοί περιμένουν έκρηξη ηφαιστείου

Πάνω από 40.000 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τις 24 Φεβρουαρίου στη Νότια Χερσόνησο της Ισλανδίας

Άγρυπνοι από τους συνεχείς σεισμούς, οι Ισλανδοί περιμένουν έκρηξη ηφαιστείου

Μεγάλο μέρος της Ισλανδίας μένει άγρυπνο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω «πρωτοφανούς» σεισμικής δραστηριότητας που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με θεαματική ηφαιστειακή έκρηξη.

«Το νιώθουμε συνέχεια. Είναι σαν να περπατάς σε εύθραυστη κρεμαστή γέφυρα» είπε στο Reuters η Ράνβιγκ Γκούντμουντσντοτιρ, κάτοικος της πόλης Γκρίνταβικ.

Το Γκρίνταβικ βρίσκεται στη Νότια Χερσόνησο της Ισλανδίας, όπου πάνω από 40.000 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα –αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή σε όλη τη διάρκεια του 2020.

Η Ισλανδία βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό γύρω στα 2 εκατοστά ανά έτος.

Αιτία της τελευταίας σεισμικής έξαρσης είναι μια μάζα μάγματος που σιγοβράζει μόλις ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της χερσονήσου αναζητώντας διέξοδο.


Η λάβα αναμένεται να βγει στην επιφάνεια στην περιοχή του όρους Κέιλιρ (Reuters)

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα» σχολίασε η Σάρα Μπασκότι, συντονίστρια διαχείρισης ηφαιστειακού κινδύνου στην Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ορισμένες δονήσεις έφτασαν σε μέγεθος τους 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ κουρασμένοι» λέει Γκούντμουντσντοτιρ. «Κάθε φορά που ξαπλώνω το βράδυ σκέφτομαι ‘Άραγε θα κοιμηθώ καθόλου σήμερα;’».

Για να γλιτώσουν το συνεχές ταρακούνημα, πολλοί κάτοικοι του Γκρίνταβικ αναχώρησαν για τα εξοχικά τους ή για σπίτια φίλων, ή νοίκιασαν δωμάτια σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ απλά για να κοιμηθούν ήσυχοι.

Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ γέμισε τέφρα τον ουρανό πάνω από την Ισλανδία και οδήγησε στη ματαίωση περίπου 900.000 πτήσεων.

Η ηφαιστειακή έκρηξη που προβλέπεται τώρα για τη Νότια Χερσόνησο εκτιμάται ότι δεν θα είναι τόσο εκρηκτική.

Η λάβα αναμένεται να βρει διέξοδο σε σχισμές του επιφανειακού εδάφους και είναι πιθανό να σχηματίσει τα λεγόμενα «συντριβάνια λάβας».

Σε περίπτωση που χρειαστεί, οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ θα απομακρυνθούν με πλοία, προβλέπει το σχέδιο ετοιμότητας που εγκρίθηκε πέρυσι από τις τοπικές αρχές.

«Εμπιστεύομαι τους αρμόδιους φορείς για την ενημέρωσή μας ή για την εκκένωση της πόλης» είπε η Γκούντμουντσντοτιρ.

«Δεν είμαι φοβισμένη, απλά κουρασμένη» διευκρίνισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.